5 fantastiske steder i Andalusien

Skrevet af TravelHunter 17. marts 2015, 10:11

Domkirken i Cádiz  er én af Spaniens største kirker

Brede sandtrande, sherry-landsbyer, naturparker, lokale fester og et mildt klima gør Andalusien populær uanset årstiden. Få tips til 5 steder og seværdigheder i den sydvestlige del af Spanien, Costa de la Luz, og Cádiz provinsen.

Turister fra Europa og Nordspanien valfarter til området, der har sin helt egen charme, når solen skinner på Atlanterhavets strande, bjerglandsbyerne, de små fiskelejer, naturparken Doñana og ruinbyen Baelo Claudia.

Oplev den historiske havneby Cádiz

Den store havneby, Cádiz, én af de ældste byer i Europa, ligger som en ø ude i Atlanterhavet for enden af en landtange. Bymuren falder nærmest direkte i havet og mellem klipperne bader folk på de små strande.

Gå på opdagelse i Museo de Cádiz i det tidligere franciskanerkloster på Plaza de Mina og se arkæologiske udstillinger og én af Andalusiens største kunstsamlinger med værker af bl.a. Murillo, Zurbaran og Rubens.

Besøg byens enorme barok- og nyklassicistiske domkirke Nueva, én af Spaniens største kirker, hvis kupler er dækket med guldgule azulejos (kakler), som på afstand ligner glimtende guld i sollys. Fra det vestlige tårn, Torre de Poniente, er der en flot udsigt over byen, men vil du se graven for komponisten Manuel de Falla, som var fra Cádiz, skal du gå ned i krypten.

Bag Plaza de la Constitución ligger Puerta de Tierra, den ene af de tre bevarede porte i byens befæstning fra 1500-1600-tallet. Går du gennem porten kommer du ind i Cádiz’ gamle bykerne og de smalle gader. På Calle Rosario finder du hyggelige bodegas og smykkebutikken Miguel Sepulveda. På Calle Valverde er små butikker som slagterbutikken El Bulevar og modebutikkerne Trucco og Staff. Bliver du sulten, så er der ’street food’ en tallerken østers for 10 Euro.

Frokost på gaden

På Calle Rosario finder du også Oratorio de la Santa Cueva, den ‘hellige hule’ med unikke kulturmindesmærker og vigtige nyklassicistiske værker. Oratoriet er bygget i 1700-tallet af Torcuato Benjumeda og har et enkelt kapel i underetagen og en lille kirke i overetagen. Kirkens ovale hvælving er båret af jaspissøjler, læg mærke til de fem fresker i hvælvingen. Tre af dem er malet af Francisco de Goya i årene 1796-1997 og anses for at være nogle af kunstnerens bedste religiøse billeder. De to andre fresker er malet af Zacarías González Velázquez og José Camerón.

Hvert år i midten af februar bliver Cádiz forvandlet til den festligste by i Spanien under karnevallet, hvor du kan feste med de lokale i gaderne og på pladserne og lytte til karnevalgruppernes vidunderlige sange. Se foto-essay fra karnevallet.

Smag på sherryen i Jerez del  la Frontera

Vil du forføres i en verden af farver, dufte, smag og teksturer, skal du besøge et par vinkældre, bodegas, i én af sherry- landsbyerne i området. Gonzalez Byass er den ældste vinkælder i Jerez del la Frontera, men kig også ind i den lille familieejede bodega Mons Urium på Calle Muro i det historiske centrum med vinkælder på hver side af en hyggelig gård, patio. I 2011 skabte Alonso Ruiz og hans datter Rocío Ruiz (bodegaens ønolog) Clásico serien i smukt designede flasker i klart glas, og de har også biologisk sherry blandt deres sortiment. Sherry’en forhandles af Fini Vin i Danmark. monsurium.com

Jerez de la Frontera har også en fascinerende borg fra det 12. århundrede, Alcázar, med en smuk moské og arabiske bade og en audiovisuel udstilling om Jerez. Sydvest for Plaza del Arenal er et slot, Palacio Atalaya, som huser et museum med antikke ure.

Den store shoppinggade er Calle Larga, hvor du bl.a. finder en Mango butik i rustikke omgivelser. Bliver du sulten, er La Cruz Blanca på Calle Consistorio 16 overfor rådhuset, et populært spisested. Prøv den lokale suppe Berza de apios y alcigas med en fino til eller et glas af den afsindigt gode lokale rødvin Monchloa.

De smukke andalusiske heste er også vigtige i Jerez, som med sine rideskoler og stutterier er blevet Spaniens hestehovedstad. Vil du opleve hesteopvisninger i dressur med ryttere i traditionelle andalusiske ridedragter, skal du tage til Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, Avenida Duque de Abrantes, torsdage kl. 14. realescuela.org

I slutningen af februar til begyndelsen af marts er der Festival de Jerez, og i maj kan du opleve den elegante hestefestival i Jerez del la Frontera, som er én af Andalusiens største folkefester.

Local suppe med et glas sherry

Kør gennem naturparken Doñana i firehjulstrækker 

En flok måger flyver hen over kysten, mens eftermiddagen går på hæld i Huelva-provinsens berømte nationalpark Doñana, som er et eventyr af kontrastfulde landskaber.

Naturparken ligger i deltaet af Rio Gualdalquivir og er fyldt med klitter, fyrreskove og marsk og tilflugtssted for hundredtusinder af havfugle og trækfugle og andre vilde dyr.

Fra kystbyen Sanlúcar de Barrameda sejler du over til Doñana og på en 4-timers tur i firehjulstrækker med en guide ser du både vildsvin, kronhjorte og sjældne ørne som den spanske Imperial ørn og flamingoer og vadefugle. Husk myggebalsam og bestil din tur en måned i forvejen. discoveringdonana.com

Naturparken i firehjulstrækker

Spis tunfisk i det autentiske fiskerleje Zahara de los Atunes

Leder du efter smukke strande og gode fiskerestauranter, så sæt kurs mod Zahara de los Atunes, som ligger mellem Cap Trafalgar og Spaniens sydligste spids (og surfer hotspot) Tarifa.

Kystbyen Zahara oser af stemning i de små gader, hvor der er en helt speciel atmosfære af historie og hav, og man forsøger at bevare byens præg af fiskerleje ved at forbyde byggeri i mere end to etager. Det var romerne, der grundlagde byen pga. tunens vandring fra Atlanterhavet mod Middelhavet for at gyde, heraf navnet ”de los Atunes” og Palacio de la Chanca, som blev bygget i det 15. århundrede af hertugerne af Medina-Sidonia, vidner om den gode indtjening i tunfiskeindustrien, Almadraba, og Zahara’s røde tun har da også fået tildelt titlen “Havets Iberico”.

På Mercado de Abastos på pladsen af samme navn kan du købe friske råvarer, fisk og kød, og hos Perritos Calientes kan du købe en hot dog for 1,50 Euro. Nyd en frokost eller en sundowner på én af strandbarerne, Chiringuitos. El Galeon på bystranden har masser af friskfangede fisk på menukortet, fx corvina, sargo, sardin og tun, naturligvis.

Byens største attraktion er den 40 km lange og 200 meter brede strand ud til det rene Atlanterhav. Playa del Retin nord for byen har ingen bruse- og toiletfaciliteter og er populær blandt naturister. Playa de Carmen er bystranden, hvor familier samles og bader og picnic’er. Vil du have stranden for dig selv, skal du tage til Playa del Canuelo.

I Zahara kan du tage kitesurfing lektioner og certificerede kurser fra Kitemanglar, kitemanglar.co, leje cykler eller ride på heste gennem det uberørte landskab. Fugleelskere kan komme på observationsture i området, andalucianguides.com

Spis fisk på Zaharas små strandbarer

Gå rundt i ruinerne fra den romerske by Baelo Claudia

Den romerske ruinby Baelo Claudia ved Gibraltar strædet ligger helt ned til strandkanten og er tilknyttet et moderne museum, som har en fin udstilling om det romerske liv.

Området omkring Bolonia var en blomstrende handelsby i Romertiden som følge af tunfiskeri og landbrug og udenfor kan du bl.a. se et stort amfiteater og et forum, som tydeligt viser templernes størrelse. Læg især mærke til de velbevarede ruiner af en saltfabrik, hvor romerne havde udviklet en sindrigt system til at indfange de op til 250 kg tunge tun og ”fabrikker” hvor tunen blev parteret og saltet. andalucia.com

Ruinbyen i Bolonia_crop

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.