Vin, slow food og stenhuse i Piemonte

Skrevet af TravelHunter 16. november 2011, 18:01

Bløde bakker med vinstokke, gastronomiske oplevelser, ranke slotte og idylliske stenhuse. Det nordlige Italien er verdensberømt for sine intense rødvine, hvide trøfler og oste – et ideelt sted at nyde essensen af italiensk landliv.

Foto af Italianvisits.com

Vin- og madoplevelser og imponerende slotte og rustikke stenhuse. Piemonte er et eventyrlandskab for dem, der gerne vil ud i den rå natur, opleve kulturen, se autentiske bygningsværker og smage på friske råvarer og kvalitetsvine.

Vinkongen af Piemonte

De bedste af regionens vine kommer fra Langhedalen, hvor de kraftige rødvine Barolo og Barbaresco produceres. Kongen af Piemonte vinene er Barolo. Vinen er mørk og næsten uigennemsigtig og har en tjæret lakridsagtig duft. Den er fremstillet 100% af druen Nebbiolo og må kun produceres omkring landsbyen Barolo.

En anden vin, som også er også fremstillet af druen Nebbiolo, er Barbaresco. Den bliver produceret på Albas østside omkring de tre byer Barbaresco, Neive og Treiso og har en duft af viol, skovbund, krydderier og marmelade. Barbera vinene fra Barbera d’Alba er intense med en markant smag af ribs og røg.

De lidt lettere vine Nebbiolo delle Langhe og Castello di Nieve er også populære. Nebbiolo har en rubinrød farve med granat-røde nuancer og en fin blomsterduft og duft af skovbær på en krydret baggrund.

Asti er bl.a. kendt for sin mousserende Asti Spumante, en rigtig god aperitif med en sødlig duft. Tager du på restaurant, er det almindeligt at spise sig igennem et menukort på minimum syv retter og prøve de forskellige vine.

Slow food region

Piemonte markedsfører sig selv som en slow food producerende region. Formålet er at skabe bedre madoplevelser med kvalitetsretter og -produkter.

Fx holder byen Bra holder hvert år en ostemesse, hvor du kan smage på nogle af Piemontes mange oste, der er over 160 slags i regionen. I landsbyen Monasterio Bormido finder du Piemontes bedste salami, lavet på svin. Stop også på én af de mange gårde, hvor den lokale gedeost produceres.

Alba er en hyggelig middelalderby og kulinarisk højborg. Byen tiltrækker trøffelsleskere fra hele verden hvert efterår, når jagten på “jordens diamanter” går ind og afsluttes med en trøffelfestival i oktober. I den atmosfærefyldte historiske by Canale d’Alba finder du et interessant søndagsmarked og Michelin-restauranten “L’Enoteca” ((1 stjerne).

De kendte brødstænger, Grissini, kommer fra hovedbyen Torino, hvor du også kan se overdådig barok arkitektur. En af byens hovedattraktioner er kongeslottet ”Palazzo Reale bygget i det 17. århundrede for Savoy-prinserne. I Torinos katedral er “Det hellige Ligklæde”, som Kristi legeme ifølge overleveringen, var indhyllet i efter korsfæstelsen.

Husejer på italiensk

Roccaverano er den højst beliggende landsby i Asti-provinsen og kendt for sin gedeost. Tre km fra landsbyen, på resterne af nogle ruiner, 800 m over havets overflade, finder du et skønt feriehus.

Huset ligger på en 30.000 kvadratmeter stor grund med vinstokke og en fantastisk udsigt over bjergene. Det tidligere landhus har ejerne døbt Villa dell’Orso, “Bjørnevillaen”.

“Det er en fornøjelse at kunne sidde i huset og koble af fra en stresset hverdag i Danmark,” fortæller feriehusejer Erik Bjørn, som til daglig er fotograf og har eget studio med syv partnere.

At være husejer på italiensk kræver penge, kræfter og forbindelser til dygtige lokale samarbejdspartnere, hvis man drømmer om at forvandle en ruin til et stenhus.

“Der er et helt specielt farvespil i stenhuse,” fortæller Jesper Remo, som bor fast i Piemonte. Han har en stor passion for området og de rustikke stenhuse og hjælper udenlandske købere med at finde gamle ruiner og huse i Piemonte.

Erik Bjørn og Jesper Remo har begge erfaringer med at ombygge stenhuse i Piemonte  og har kørt regionen tynd i jagten på spændende historier. De to reklamemænd har skrevet deres personlige beretning om at blande rustik italiensk charme med skandinavisk boligdesign i bogen ” PIEMONTE – drømmen, huset & livet”.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.