Top 10 Helsinki

Skrevet af TravelHunter 28. april 2016, 11:05

Domkirken og Kauppatori markedstorv VisitHelsinki

Tag på nordisk storbyferie i Helsinki og spis, se og shop. Dyk ned i detaljerne og delikatesserne i Finlands førende søfartsby, hop på en turistsporvogn, sejl ud til en ø i skærgården og shop amok i Marimekko outlet.

Fotos: VisitHelsinki (Domkirken og Kauppatori, Suomenlinna, Marimekko) og Linda Danielsen Røygaard

Helsinkis tydelige arkitektoniske træk fra Det Russiske Kejserrige danner en smuk kontrast til byens moderne finske design. Byen er fyldt med imponerende bygninger, design i topklasse, restauranter med Michelin-stjerne, shopping på brede boulevarder og lokale markeder og blåbær i alle afskygninger. Alt sammen ledsaget af frisk vind fra havet.

Storkirken – byens vartegn og oase

På den store trappe op til Helsinkis vartegn, Nikolajkirken eller Storkyrkan (bygget 1830-1852), holder finnerne frokostpause og slikker sol. I de pompøse palæer i nyklassicistisk stil omkring Senatstorvet boede danske Dagmar, Ruslands sidste kejserinde, når hun var i Finland. I dag er naboerne til den funklende hvide domkirke, regeringspaladset, Helsinki Universitetet og Nationalbiblioteket. Indeni er domkirken holdt enkelt i hvidt og guld med fire flotte gyldne lysekroner, der lyser det store kirkerum op.

Midt på Senatstorvet er en statue af den russiske zar Alexander II (1818-1881), flankeret af fire mindre statuer, der symboliserer lov, fred, lys og arbejde.

DELIKATESSER OG GOURMET I HELSINKI

Delikatesser i Gamla Saluhall

Man bliver hurtigt bliver forfalden til finsk hjemmelavet chokolade i delikatesseforretningen Kultasuklaa, som har lakridskugler med hvid chokolade og blåbær overtræk til ca. 6 Euro for 300 g.

I montrene hos Hieriksson Fish lokker friskfanget laks, toppet med dild og røde peberkorn. Den hyggelige torvehal, Gamla Saluhall ved Salutorget i havnen, blev renoveret i 2014 og huser flere små spisesteder, bl.a. Scandinavian Café, Soup Kitchen, den trendy café-restaurant Story og Mari’s Smoothie, hvor du kan forkæle dig selv med en sund “Violet” smoothie med blåbær.

Gamla Saluhall

Middag på Chef&Sommelier

Chefkokken Sasu Laukkonen’s menuer er designet til at appellere til feinsmecker ganer med fokus på friske og biodynamiske finske ingredienser, og vinene på vinkortet er nøje afstemt til menuen. Restauranten er hans egen og har 1 Michelin stjerne. Sasu Laukkonen designer også menuer til Finnairs langdistancerejser fra Helsinki  til Asien i 2016. Åben ti-lø fra 18, Huvilakatu 28. chefetsommelier.fi

 

UDFLUGTER OG SIGHTSEEINGTURE I HELSINKI

Rundtur med sporvogn

For få Euro kan du komme på sightseeing med Helsinkis gamle turistsporvogn 3T. På ruten kører du bl.a. forbi havnen, præsidentpaladset og markedstorvet Kauppatori, Senatstorvet med den hvide domkirke og op ad indkøbsgaden Aleksanterinkatu.

Stå af ved Sammonkatu i boligområdet Tölö og se Tempelpladsens kirke på Lutherinkatu 3, hvor arkitektbrødrene Timo og Tuomo Suomalainen i 1969 sprængte en kirke ind i bjerget og lod de rå klipper være vægge. På ruten er også boheme-kvarteret Kallio og Hakaniemi Torv, Helsinkis Tivoli Linnanmäki og operaen.

Fæstningsværk-øen

Bliver det for meget med butikker og design, så sejl ud til øen Suomenlinna og se en fæstning fra fortiden. På 15 minutter sejler rutefærgen turister ud til småøerne i Helsinki skærgård.

Fæstningen blev påbegyndt i 1748 af Sverige til værn mod en russisk invasion. I 1973 blev fæstningen overført til civilt brug, i 1991 kom den på UNESCOs Verdensarvsliste, og i dag bor der 900 på øerne. På øen er der også et legetøjsmuseum med finske mumitrolde og et militærmuseum, så sæt lidt tid af. suomenlinna.fi

Suomenlinna- VisitHelsinki

Tivoli på en klippetop

Rejser du med børn, er Byens Tivoli, Linnanmäki, oplagt at besøge. Den ligger på en klippetop i smukke omgivelser ved Tölöbugten, Dyrehaven (Eläintahra) og Sealife.

Forlystelsparken fra 1907 er kendt for sin trærutsjebane fra 1951, der er en tro kopi af Dyrehavsbakkens rutsjebane og for børnekarrusellen, der er over 100 år gammel. Prøv også Rinkeli, én af verdens største pariserhjul og nyd en picnic i det smukke parkanlæg. Åben april-sept. Linnanmäen huvipuisto, Tivolikuja 1. linnanmaki.fi

MARKEDER OG SHOPPING I HELSINKI

Rensdyrskind på Kauppatori markedet

Sælgeren viser stolt de flotte rensdyrskind fra Lapland, som koster 120 Euro, og her kan du betale med  kreditkort. Skindene er uundværlige i Laplands kulde, i Danmark er de perfekte i forårssolen og på sommeraftener i stolen på altanen eller bænken i haven.

I de andre boder på det udendørs markedstorv ved havnen i den østlige ende af esplanaden sælges saft af bær, kunsthåndværk og souvenirs, fx knive fra Lapland, t-shirts med print samt fisk, grøntsager og frugt og velsmagende kaffe.

Kauppatori markedet

Designer shopping

Få overblik over Helsinkis Design Distrikt på designdistrict.fi eller bed om et kort på dit hotel. Start med et kig ind i Design Forum, Unioninkatu 24, 3. sal som udstiller og sælger klassisk finsk design og har de nyeste trends, åben ma-fre 9-17. designforum.fi

På Uudenmaankatu 15 finder du Ivana Helsinki, hvis stribede solbriller sælges ombord på Finnair. I Artek på Eteläesplanadi 18 er designklassikere i finsk møbeldesign , bl.a. Alvar Aaltos lænestol 400, kaldet “tank”. I Design Museet på Korkeavuorenkatu 23  kan du se mode, industrielt og grafisk design og klassikere som Arabia-tallerkener og Nokia-telefoner. designmuseum.fi

I Nordens største varehus, Stockmann, kan du købe de små slanke iittala glas fra Ultima Thule serien, designet af Finlands internationalt kendte designer Tapio Wirkkala, for 29 Euro for en pakke med to (et glas koster 349 kr. i Magasin). Finnerne bruger glassene til både vand, juice og champagne.

Marimekko outlet

Marimekko har hele seks butikker i Helsinki, så kig ind i én af dem og se de nyeste mønstre og print. Butikken på Pohjoisesplanadi 31 er den første Marimekko butik, og i Hakaniemi Market Hall (Hägnas) er der en lille outlet butik. For Marimekko aficionados, åbner der en Marimekko flagshop store på Mikonkatu i Galleria Esplanad Mall 13. november 2016. marimekko.com

Tag en timeout på byens travle boulevard Esplanade, Esplanadinpuisto, fx på den klassiske restaurant Strindberg, som har udendørs servering. Eller kig på hverdagslivet i parken, der omtales som Espa og er Helsinkis grønne oase.

(c) Jussi Hellsten

WELLNESS I HELSINKI

Finsk sauna

Vil du i en ægte finsk sauna, så sæt kurs mod den offentlige Kotiharjun Sauna på Harjutorinkatu 1, som har eksisteret siden 1928. Saunaen varmes op med træ, som giver en skøn varme. En saunatur tager cirka 60-90 minutter og afveksles med kolde bade og slag med birkegrene. Stueetagen er for mænd og 1. sal for kvinder, og prisen for en tur i varmen er ca. 12 euro for en voksenbillet. aatos.fi/sauna

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.