Top 10 Hamborg

Skrevet af TravelHunter 14. september 2014, 13:29

Besøg metropolen med den maritime sjæl. Se de flammende røde murstenspakhuse i morgensolen og HafenCity’s metalglans i solnedgangen. Brug mellemtiden til at gå på opdagelse i Hamborgs hippe bydele eller tag på en cruise med dampskib på Alster-søen.

Hamborg er overskuelig og let at komme rundt i. Fra byens vartegn, kirken Skt. Michaelis, kan du fra det 132 m høje tårn få en storslået 360 panoramaudsigt over byen.

Hele 8% af Hamborgs byområde er vandoverflade, hvor floderne Elbe og Alster kæmper om turisternes gunst. Hamborgs livsnerve er havnen og HafenCity, byens ambitiøse udviklingsprojekt i den gamle industrihavn, som minder om Islands Brygge.

Fiskemarked på Landungsbrücke

Søndag morgen kl. 8.00 valfarter både lokale og turister til Altonaer Fischmarkt på Landungsbrücke, den gamle landgangsbro fra 1839, som er knudepunkt for både tourbådene og S- og U-stationerne. Når man har handlet fisk, kan man nyde morgenmadsbuffet og live rockmusik i den gamle auktionshal indtil kl. 10.30, hvor mange af byens unge ender efter en våd aften.

Speicherstadt – Hamburgs tidligere handelscentrum

Omkring havnen er bl.a. den 100 år gamle og hyggelige Pakhusby. De røde pakhuse, bygget på pæle langs kajerne, overlevede bomberegnen under 2. Verdenskrig og har flere gange været tæt på at blive anerkendt som verdenskulturarv. I dag er området en skøn blanding af tehuse og cafeer og det populære Miniatur Wunderland – en 12.000 meter lang modeljernbane, og én af de største i verden. Kehrwieder 4, miniatur-wunderland.de

Elben løber tværs gennem byen, og Elbarkaden ved Sandtorhafen er byens nye solterrasse.

Cruise med dampskibet “st. Georg”

En oase for naturelskere er de to kunstige øer Binnenalster og Ausenalster. Fra de to øer går der kanaler ud til Elben, som er hovedfærdselsåren i Hamburg.

Med dampskibet “st. Georg” fra 1876 kan du komme på en 45 minutters cruise fra Jungfernstieg over Binnenalster under Lombardsbrücke til Aussenalster og forbi elegante villaer og parker, som er et udtryk for den velstand, handelen og havnen har givet Hamburg og gjort byen uafhængig af resten af Tyskland. Dampskibet sejler hver time fra Jungfernstieg og prisen er 10 Euro med Hamburg Card.

Snup evt. en brunch for 12,80 Euro i ALEX Hamburg im Alsterpavillon på Jungfernstieg. dein-alex.de

Eppendorf – Hamborgs ældste by

Besøg det chikke kvarter, som er “grün und schön” med Jugendstilarkitektur, parker og grønne områder. På Eppendorf Marktplatz starter Eppendorfer Landstrasse, hvor mange restauranter, barer, caféer og de gode butikker findes. Prøv typiske hansestad retter til moderate priser på restauranten Klopstock i nummer 165 serveres eller gå på Konditorei Lindtner i nummer 88 og sæt tænderne i en Baumkuchen eller Torte. Gå ikke glip af Isemarkt tirsdag eller fredag formiddag (se Nordeuropas shopping mekka).

Cirka 100 ugentlige markeder i Hamborg gør byen til en markedsmetropol. Oplev Hamburgs Notting Hill på Hamborgs mest populære marked – det kilometerlange udendørs Isemarkt på Isestrasse under viadukten. Markedet finder sted tirsdag og fredag i al slags vejr fra 8.30 – 14.00. isemarkt.com

Oplev byens puls på cykel

En god måde at opleve millionbyen på er på cykel. HafenCity og flere af byens promenader lukket for biler og store strækninger langs Elben og byens søer kan nydes fra cykelsadlen.

Der er mange lejestationer i byen. Tjek Hamborgs StadtRAD.hamburg.de. Få tips til cykelruter på Hamburg by bicycle på hamburg-travel.com.

Det er gratis at tage cyklen med på U-banen, S-banen og på havnebådene. Med omkring 400 km cykelstier, en stor moderne havn og mere end 1.400 parker og grønne områder er der nok at se.

På cykel kan du også følge Elben eller cykle rundt om søerne, eller du kan tage en færge til de store æbleplantager og cykle på de gamle diger.

Tag evt. rundt med en turistguide gennem Hamburger Gästeführer Verein. Tom Kaiser er cykelguide og har en tysk doktorgrad i kulturvidenskab og kan fortælle mange interessante detaljer undervejs. hamburger-gaestefuehrer.de

Hamborgs hippe bydele

I Hamborg finder du en livlig subkultur og boheme kvarterer med mode, mad og natteliv, hvor den kreative klasse har fortrængt slum-romantikerne, selvom graffiti stadig er en del af kvarterernes udsmykning.

Tag U-banen til kunstnerkvarteret Sternschanze og nabokvarteret St.Pauli, som tidligere havde et blakket ry, men indenfor de sidste ti år er blomstret op som trendkvarter. Her kan du chille, spise og shoppe i den »trendy trekant« Schulterblatt, Schanzenstrasse og Susannenstrasse i “Schanze”, som de lokale kalder området.

Besøg fx smykkebutikken bleu, ejet af danske Regina, som har boet i Hamborg de sidste 30 år. Hendes lange kæder med vedhæng fås til fornuftige priser, og du får gode tips med på vejen. bleu-shop.de. Bl.a. er det værd at besøge Second Schanze på Weidenallee 54, hvor du kan være heldig at gøre et kup. secondschanze.de. I udkanten af St.Pauli, som kaldes “Karolinenviertel”, sælger to danske kvinder skandinaviske og internationale mærker som Vanessa Bruno Athé, DAY Birger Et Mikkelsen,Paul & Joe Sister, Majestic Paris, Orla Kiely, Noa Noa, Inverni, Stella Pardo i butikken Wunderhübsch på Schulterblatt 92. multi-brand.net

Er du blevet sulten, så fås Currywurst næsten overalt på de små imbisser, men prøv en moderne udgave på Schmitt Foxy Food på Schulterblatt 70.

Eller gå op ad trapperne tæt på stationen og nyd en frokost på Bullerei Sternschanze. Restauranten er indrettet i et tidligere slagteri, og du kan spise lækker mad for omkring 15 Euro inkl. drikkevarer. Kommer du om aftenen, så spis på Bullerei und Deli, Lagerstrasse 34b, hvor stjernekokken Tim Mälzer tilbereder maden.

Reeperbahn – Hamburgs hotte musikscene

St. Pauli Nachtmarkt finder sted hver onsdag fra kl. 16.00. Er du nysgerrig på det livlige natteliv Hamborg, så sæt kurs mod St. Pauli-bydelen, kendt som Reeperbahn. Det tidligere berygtede havnekvarter og “Red Light District” er blevet hjemsted for én af de hotteste musikscener og diverse cool klubber. På den legendariske Golden Pudel Klub i det sydlige St.Pauli er stedet, hænger både de unge og voksne hipstere ud og lytter til upcoming DJs og musikere. Golden Pudel Klub, Am St. Pauli Fischmarkt 27. Eller hop på partyskibet ’Frau Hedi’ og dans på floden Elbe.

Nordeuropas shopping mekka

Priserne i Hamborg er generelt en smule lavere end i Danmark, og udvalget af fodtøj, tøj og tilbehør er større. I Hamburgs bymidte byder gaden Jungfernstieg på laber luksusshopping i store varehuse som Alsterhaus og de eksklusive små butikker.

Den højglanspolerede Neuer Wall eller »Mini-Fifth Avenue« er gaden med de dyreste butikker. Indkøbs-arkader er der flere af i Hamborgs bykerne, fx Europapassagen, der ligger ned til Jungfernstieg ved Alster-søen. Søger du noget mere unikt, så kig indenfor i Secondella, Hohe Bleichen 5, som har mærkevarer til secondhand priser. secondella.de

Elektronisk udstyr, spil, film og musik finder du i »Saturn«, et 5-etagers medie-varehus ved Hovedbanegården. I Sport-Karstadt er fire etager med sportstøj og – udstyr, og på taget er der en udendørs rulleskøjte-bane.

Elb-Philharmonie Hamburg

Du kan ikke komme uden om den gigantiske bygning Elb-Philharmonie Hamburg ved Kaiserkai. Den karakteristiske top, der består af 2200 individuelt udformede stykker glas, ses på lang afstand. Den gigantiske koncertsal er færdig i 2017 og bliver med sine 110 meter Hamburgs højeste, beboede bygning. Tag på en guidet tour rundt i bygningen, bl.a. op til den store “plaza” på etagen 37 meter over havnevandet, er imponerende.

Unikke kunstudstillinger

I Museum für Kunst & Gewerbe er der altid interessante udstillinger, fx Inside Out – Einblicke in Mode indtil december 2014. Andre kulturelle lækkerbiskener er Haus der Photographie i Deichtorhalle, Deichtorstraße 1-2, deichtorhallen.de og Samlung Falcheberg med 2000 værker moderne kunst samme sted.

Tjek også Bucerius Kunst Forum, Rathausmarkt 2, som udstiller kunst fra det antikke til moderne tider i fire roterende udstillinger hvert år. buceriuskunstforum.de

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.