Top 10 Gøteborg

Skrevet af TravelHunter 18. august 2015, 13:26

Gøteborg Opera

Gøteborg centrum har spændende arkitektur, et rigt kulturliv og en sjov blanding af kanalrundfarter, varehuse, designbutikker og hyggelige restauranter og caféer. I midten af byen er Nordens største forlystelsespark Liseberg, hvor du kan opleve både fart og gys.

De fleste kulturelle seværdigheder koncentreret i centrum. Parker bilen og tag rundt i byen til fods eller hop på én af Gøteborgs mange sporvogne. Med et Göteborg City Card kører du gratis og får adgang til mange af byens seværdigheder.

OVERBLIK

Fra udsigtspunktet “Læbestiften” et højhus ved havnen, er en fin panoramaudsigt over byen, Göta Älv og Skærgården mod vest fra 86 meters højde. Det er elevator hver hele time, i højsæsonen hver 1/2 time fra kl. 10-16 i juli og kl. 11-15 resten af året. Sporvogn 5 eller 10 til Lilla Bommen, goteborg.com

CENTRUM

De mange restauranter og caféer giver liv og stemning på Gøteborgs brede og flotte boulevard Kungsportsavenyn kaldes i folkemunde kaldes “Avenyn”. Boulevarden forbinder Kungsportsbron med Götaplatsen, hvor Göteborgs museum, Göteborgs teater, Konsthallen og Gøteborgs koncerthus ligger.

I byens centrum finder du også Gustav Adolfs torv med en statue af kongen, som var byens grundlægger. Stora Hamnkanalen er den eneste tilbageværende rest af det oprindelige kanalsystem i Göteborg og her ligger også hyggelige bådrestauranter. I centrum er også en række af byens historiske bygninger, bl.a. det gamle arsenal Kronhuset fra 1600-tallet, Kristina kyrka ligeledes fra 1600-tallet og Ostindiska kompaniets hus fra 1700-tallet.

Stora Hamnkanalen

HAVNEN

Gøteborgs operahus ligger med udsigt over Göta Älv og byder på et varieret udbud af opera, ballet, operette og musical.

På søfartsmuseet Maritiman på Packhuskajen i Gøteborgs havn kan du opleve en armada på 20 museumsskibe, inkl. en ubåd, destroyere, minelæggere og kanonbåde. Her er det 44 meter høje Sømandstårn, som blev rejst til minde om de omkomne sømænd i 1. Verdenskrig og toppen prydes af  bronzeskulpturen “Kvinden ved Havet”, skuende ud mod øen Vinga. Sporvogn Stigbergstorget, Karl Johansgatan 1-3, sjofartsmuseum.goteborg.se

SHOPPING

I City er indkøbscentret Nordstan og stormagasinet NK. På Kungstorget finder du Market Hall, hvorfra der er tre parallelle gågader: Södra Larmgatan, Vallgatan og Kungsgatan, som fører til Magasinsgatan med designer butikker.

Svenske mærkevarer som Tiger of Sweden og Filippa K finder du på Södra Larmgatan og  Vallgatan, men tjek også de små uafhængige butikker med interiør og køkkengrej. Kig ind i Victoriapassagen mellem Vallgatan og Södra Larmgatan, hvor der er en dejlig duft af kaffe og chokolade fra Flickorna Kanold og Da Matteo Café.

H&M, Lindex, Gina Tricot and Din Sko finder du på Kungsgatan. Bliver du sulten er der masser af street food på Magasingatan 17. Om aftenen er der dømt hygge med restauranter, barer og udendørs cafeer .

FOR BØRN

De tre favorit attraktioner i Liseberg forlystelsespark er rutsjebanen Helix med en tophastighed på op til 100 km/timen, trærutsjebanen Balder og Mechanica, hvor du bliver snurret 360 grader omkring tre aksler 30 meter op i luften. Men kig også ind i Spökhotellet Gasten og få et gys, oplev den 610 meter lange FlumeRide med vandfald og vandsprøjt og se Gøteborg og parken fra oven i Lisebergshjulet. liseberg.se

Liseberg

Det store eksperimentarium Universum på Södra Vägen i Gøteborg er fordelt på 7 etager og bombardement af indtryk for både børn og voksne. Hver etage har deres udstilling og tema, og især temaer ”Regnskoven”, ”Akvarie-hallen” og ”Vandets Vej” er populære. På udstillingerne har børnene mulighed for at røre og prøve selv, kravle ind i en rumkapsel og leve sig ind udstillingstemaerne. Sporvogn Korsvägen, universum.se

Gå på opdagelse i det kreative Alfons Åberg Kulturhus, baseret på Gunilla Bergströms bøger om Alfons Åberg. Her er børneteater og historier. alfonskulturhus.com

GRØNNE OASER

Gøteborgs botaniske have (Göteborgs botaniska trädgård), er den største botaniske have i Sverige og anses for at være en af de fineste i Europa. Haven er 175 hektar stor, hvoraf de 40 hektar rummer planter, i alt 16.000 arter. Hovedindgang på Carl Skottsbergs Gata.

Parken Trädgårdsforeningen, byens haveselskab er Gøteborgs grønne oase med rosehave og legeplads er én af Europas parker fra 19. århundrede og indrettet på dele af det gamle voldterræn. Her er det næsten 1000 kvm store palmehus fra 1878, opført i smedejern og glas. I parken er også en af Europas største rosarier med 2000 forskellige rosensorter. Sporvogn Kungsportsplatsen, tradgardsforeningen.se

KVARTERER

Haga-kvarteret grænser op til de gamle bastioner omkring den indre by og er blandt Gøteborgs ældste kvarterer. Tag en tur ned ad gågaden Haga Nygata, hvor du finder specialbutikker, caféer og restauranter. I øst støder Haga op til Vasastaden, og i vest til Linnéstaden – begge med hyggelige forretningsstrøg med gode spisesteder og små forretninger. Prøv Hagabullen – en stor kanelkage på Café  Husaren. Tag sporvognen til Hagakyrkan or Järntorget.

I Eriksberg & Lindholmen kan du mærke brisen fra floden i den tidligere skibsværftsområde på den nordlige bred af floden, som i dag er omdannet til brede kajer, nye boligområder, restauranter, caféer og teatre.

SEJLTURE

Tag fx på en minicruise i Gøteborgs skærgård. Havet, klipperne, husene i skærgården og de mange både er en oplevelse i sig selv. Der er færge fra Saltholmen til den sydlige skærgård med de bilfri øer. Eller besøg den nordlige skærgård med øerne Hönö, Öckerö og Björkö med bilfærge fra Hjuvik på Hisingen.

Fæstningen Elfsborg, Älvsborg, ligger på en ø i skærgården ved Göta Älvs munding lige uden for Gøteborg. I 1500-tallet, hvor Halland mod syd og Bohuslän mod nord hørte til Danmark-Norge, havde Sverige kun adgang til Kattegat via en smal landtange ved Elfsborg, og fæstningen var krigsskueplads ved flere af konflikterne mellem landene i 1500- og 1600-tallet. Der er guidede bådture ud til fæstningsøen.

MUSEER

I Volvo museum kan du se en 1953 Volvo PV Cab, bygget på ett PV445-chassis (forgænger til Duetten). Du får alt at vide om Volvo fra 1927 og frem til i dag. Åbent ti-fre 10-17 og lør-søn 11-16. Sporvogn til Eketrägatan og bus 32 til Arendal Skans. Tjek events på volvomuseum.se

Göteborg  Kunstmuseum har den næststørste kunstsamling i Sverige og en stor samling af nordisk kunst med værker af bl.a. P S Krøyer og Edvard Munch. konstmuseum.goteborg.se

SPISESTEDER

Restauranten Storköket BARN ved teatret på Avenyen er populært. Vil du nyde en god lagerøl, er Bistropubben Beerista på Kristinelundsgatan 13  det rette sted, beerista.se. På Sten Storagatan finder du menuer til fornuftige priser på den  italienske restaurant La Terrazza.

Læn dig tilbage in en klassisk Chesterfield lænestol i Cuckoo’s Nest, hvor du omgivet af moderne design, kan nyde internationale retter, som burgere og salat, Lindholmspiren 4, cuckoosnest.se

Er du kaffetørstig, er der mulighed for “fika” i Espresso House, som der er flere at vælge imellem i Gøteborg. Leder du efter et brunch sted, så sæt kurs mod Mahogny Coffee Bar på Skånegatan 35. Eller prøv River Cafe på Dockpiren Eriksberg.

Morgenkaffe

TravelHunter.dk var inviteret af VisitSweden

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.