Tampere – Finlands frosne fairyland

Skrevet af TravelHunter 21. december 2011, 22:25

 

I Tampere finder du ”det rigtige Finland”. En blanding af  saunaritualer, finsk design, trendy byliv og en storslået natur. På byens søer og omkring byen er der masser af former for snemotion.

 

Det er eftermiddag og hælene smælder mod skiene. Luften er frisk og søen er dækket af et tæppe af sne, de høje træer på bredden strækker sig mod himlen. Natur pur og finsk snelandskab så langt øjet rækker. I Tampere, Finlands tredjestørste by, er der masser af plads at være aktiv på. Den mellemstore by,  nord for Helsinki, ligger på en landtange og de to isfrosne søer, der omgiver byen, er oplagt til langrend, kite surfing eller vandringer om vinteren.

 

Saunavaner og sneritualer
Efter en tur ude i kulden er det godt med lidt varme i en sauna. Helst med en temperatur omkring 90 grader og helt afklædt. Vi er indstillet på at gå i sauna “på finsk” og er kørt til et hus i landsbyen Pakkala, 35 km fra Tampere. Fra husets træterrasse ud til søen kan vi skimte en ildfakkel, der oplyser et hul i den isfrosne sø. Der skal vi i, når vi er blevet godt møre i saunaen. Foto 3499

“Jeg ved godt, at det er en tradition i Finland at blive pisket med en saunakvast efter en tur i saunaen, men jeg fik et chok første gang, en finne begyndte at piske mig med et birkeris. De er skøre, de finnere!, tænkte jeg,” fortæller italienske Andrea grinene. Vi har snart siddet en time i saunaen og drikker vand og bjørneøl og samler appetit til den lækre fiskebuffet og mod til at hoppe i “The Hole”.

For finnerne er det at gå i sauna lige så selvfølgeligt som at spise eller sove. Ved juletid finder man birkekvastene i de finske supermarkeders frysediske, for det hører til den traditionelle julesauna og stimulerer blodcirkulationen. Vi er blevet godt blødgjorte og klapper hinanden let med birkeriset, og de modige har hele kroppen ned i søens iskolde vand.

Et par dage senere dybt inde i skoven får vi en lidt anderledes sauna oplevelse i en ”Ice Sauna,” da vi sidder i en iglo af is blandt høje grantræer. Bagefter hopper vi i en 33 grader varm “Hot Tub”, en kæmpe træbalje udenfor. I tipien få meter derfra tilbereder chefkokken fra eventfirmaet Taikamaa aftenens middag på den åbne bålplads.

 

Hippe kulturcentre
Der er masser af vinteraktiviteter i Tampere og omegn, men start med at kaste et vue ud over byen fra Pyynikki parken, ”Bishops Village”, og nyd udsigten til søerne Pyhäjärvi og Näsijärvi. Området med de pastelfarvede træhuse og små vandrestier er et populært boligområde blandt kunstnere og forfattere, og fra Observation Tower kan du se endnu mere af snelandskabet. Foto 3473

Nede i byens centrum er Finnerne gavmilde med smagsprøver på deres frisklavede brød og kager, friskpresset æblesaft og blåbær cognac på det månedlige marked på torvet i Tampere. Her er pinkfarvede mokkasiner, varme sokker og ”Nikita” pelshatte fra Hämeenlinna, hvis du fryser om ørerne.

Tværs gennem byen strømmer floden Tammerkoski med vandfaldene, der tidligere gav kraft til byens industri.  De store murstensrøde industribygninger i centrum er i dag ombygget til moderne kulturcentre med caféer, restauranter og museeer.

Byens Ishockey museum ligger i Vapriikki (fabrikken), en tidligere maskinfabrik, der i dag rummer både biografer og restauranter. Her du kan dykke ned i minderne bag montrene med ishockey udstyr, outfits og fotografier af Janne Ojanen, der vandt guld under Mændenes verdensmesterskaber i 1995. Og ham kan du være heldig at møde i Tampere Ice Hall, når der er træning og ishockey stavene fejer hen over isen i jagten på pucken. Foto 3552

Fabrikken fra den skotske entreprenør James Finlayson er byens andet kulturcenter og summer af mennesker på alle hverdage. Indendørsaktiviteter for både voksne og børn finder du i Spy Museum, som er Europas eneste og tiltrækker 20.000 besøgende hvert år. Her kan du tage en løgnedetektor test, skrive krypterede meddelelser og få den helt rigtige forklædning.

Finske Finlayson har syet og designet boligtekstiler siden 1820 og går sine egne veje i den moderne designtrend. Besøger du Finlaysons butik, vil du opdage de rolige farver og mønstre og et varmt udtryk i modsætning til det mere sprælske design fra Marimekko, som også har sin egen lille butik i centrum.

 

Freestyling i gokart
Vi er klar til endnu en dag med aktiviteter og racerkørere for en dag hos Motor Space. Vi sidder parate i uniform og med styrthjelm med foden på speederen. Så træder vi speederen i bund og mærker følelsen af at blive skudt helt tilbage i sædet, da det går løs hen over isen. Lyden af motorens omdrejninger overdøves af tilråbene, og ind imellem drejer vi et par gange rundt om os selv, inden vi får rettet op på gokarten. Foto 3599
Hovedpræmien er en kop varm kakao, men vores vinderhormon og freestyle attitude er aktiveret, så vi fortsætter vores Snow Rally i en rusten Volvo 240 på en snedækket bane. Det kræver lidt mere teknisk indsigt, til gengæld er vi i god træning, når sneen falder over Danmark.

Efter en uge i Tampere opdager man, at man pludselig har en række nye behov og at de alle sammen har noget med sne og is at gøre. At man er blevet fan af finsk sauna og at en pelshue er praktisk i kulden, når man kæmper sig over den isfrosne sø på ski eller i stavgang.

Jeg indrømmer det. Jeg er blevet en “Finnoholic”.

TravelHunter  var inviteret af Visit Tampere Region og fløj med Air Baltic.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.