Tag på ø-ferie i Danmark

Skrevet af TravelHunter 29. juli 2020, 10:17

Tag en pause fra hverdagen, skru op for dine sanser og ned for pulsen og nyd naturen og roen på nogle af Danmarks smukke øer.

Fotos: TravelHunter.dk

Skal du holde ferie i Danmark i år, så kan mange af de danske øer nås med små færger og rutebåde fra fastlandet. Med over 72 beboede øer, er der nok at vælge imellem. Her er fire øer, der er værd at besøge.

Skipperhusene på Ærø

Sejl på tværs af enten Østersøen eller Det Sydfynske Øhav til Ærø, én af de største af de 32 øer i det sydfynske øhav.

I det indre Ærøskøbing kan du slentre på de brostensbelagte stræder forbi velbevarede skipper- og kaptajnshuse med malede døre og krovinduer med buet glas. Kig ind i Ærø glaskunst på Vestergade 45, der sælger flotte fyrfadsstager, fade og skåle, skulpturer med mere. Er du heldig, kan du udenfor opleve folkedans, tjek Facebooksiden Ærø Folkedanserforening.

På Ærøs Søfartsmuseum i Marstal kan du gå om bord i over 250 skibsmodeller og panoramaer fra de første sejlskibstyper til nutidens coastere og færger og en omfattende flaskeskibssamling. Tag en afstikker til Smedegade i Ærøskøbing og se ”Flaske–Peters Samling”. Det er verdens ældste flaskeskibsmuseum og udstiller 200 af de 1700 flaskeskibe, som sømanden Peter Jacobsen byggede i løbet af sit liv.

Forfatteren Carsten Jensen har i sin bog ”Vi, de druknede” nævnt adskillige steder og personer i Marstal. På en guidet tur kan du opleve det autentiske Ærø og gå i Carsten Jensens fodspor og se alle kroge af byen.

Et morænelandskab i form af et kuperet terræn folder sig ud til alle sider under en biltur på øen. Den ene gule rapsmark afløser den anden, kornet er høstet grønt, og vejene snor sig uafbrudt. Besøg Voderup klint, hvor Østersøens blåglitrende hav fortryller øjet. Der er tre gigantiske ‘trappetrin’ fra toppen og ned til havet, et naturfænomen, der minder om et kæmpe amfiteater.

Bæredygtige Samsø

Ca. 75.000 landkrabber valfarter til hvert år til øen, som ligger tilpas langt væk fra larmen på fastlandet. Her er 22 hyggelige landsbyer, så der er nok at se på den 114 km² store ø.

Samsø er Danmarks spisekammer nummer ét, og her kan du spise dig mæt i kartofler, asparges og jordbær og andre lokale råvarer, afhængig af årstiden.

Det bakkede landskab på Samsø er skabt i den sidste istid, og her kan du køre i jævn hastighed, for Samsø har ingen lyskryds eller rundkørsler. Vindmøllerne står ranke i horisonten, rapsmarkerne rækker nærmest helt ind i bilen, og her er brede børnevenlige strande med krystalklart vand og stenstrande med fiskemuligheder.

Store dele af skovbunden i Brattingborg Skov er dækket blomstrende ramsløg, som ved første blik ligner et snetæppe på en forårsdag. Den vilde urt smager som en blanding af hvidløg og purløg og er god i bl.a. salater.

I den hvidkalkede Langør Kirke kan du se det 5-mastede skoleskib København, som forliste i 1928 i oversøiske farvande. Udenfor på kirkegården er mindesten for forfatteren Thorkild Hansen (1927-1989) og digteren og forfatteren Thorkild Bjørnvig (1918-2004).

Det flotte sceneri i Nordby Bakker tiltrækker vandrere og naturelskere i alt slags vejr. Området kulminerer i det 64 meter høje Ballebjerg og det lille hvide udsigtstårn, og her er en flot udsigt til Tunø.

Læsøs klare lys

Med Læsøfærgen fra Frederikshavn kan du sejle til den største ø i Kattegat, der ligger mellem Frederikshavn og Göteborg og lokker med finurlige seværdigheder på 118 km² og med 1.807 indbyggere. Du kan også flyve fra Roskilde.

Læsø er med sit særlige lys en magnet for kunstnere og har huset både Asger Jorn og Per Kirkeby. Udover et fantastisk lys, byder øen også på vidtstrakte skove, strande i kilometervis og en imponerende blanding af hede, lyng, marsk og et højt gastronomisk niveau.

Alle knipser billeder af det store tangtag på Museumsgården “På Lynget”, en 4-længet Læsøgård. Det meste af frilandsmuseet er lavet af strandinger, og indvendig kan du se møbler og redskaber fra første halvdel af 1600-tallet.

Rejser du med børn, så tag forbi én af de mange ridesteder på Læsø, fx Krogbækgaard, og udforsk øens områder på ryggen af en islænderhest. Du kan også leje en mountainbike og prøve en af de mange cykelruter eller Læsøs Klitplantage. For golfspillere, er der internationalt anerkendte golfbaner med havudsigt og naturskønne stier.

Et populært stoppested på øen er Læsø Saltsyderi, som har genoplivet middelalderens største industri og hver dag syder salt på kanten af Rønnerne, hvor mængden af salt i grundvandet er ca. 14 procent. På kurbadet Læsø Kur på Vesterø Havnegade 28, som ligger i arkitekttegnede omgivelser på kanten af stranden, kan du lade dig forkæle i den ombyggede kirke med salte bade, tjek saltkur.dk

I eftermiddagens krystalklare lys er den rødkalkede kirke i Vesterø særlig flot. Kirken er bygget i romansk stil i ca. 1250, rødkalket med hvide detaljer og kamtakkede gavle og med et tårn i gotisk stil. Kig ind i kirken og læg mærke til den sengotiske fløjaltertavle fra år 1475 med to rækker figurer på det murede alterbord. Figurerne forestiller Kristus og Jomfru Maria, omgivet af helgener og apostle. I skibet hænger tre skibsmodeller, og i koret og i underrummet under tårnet er nogle sengotiske kalkmalerier fra 1500-tallet i hvælvingerne.

Bølgerne bruser ufortrødent bag Danzigmann klitterne, der ligger lige øst for Østerby og hvor du blandt skaller, sten og tang har store chancer for at finde “øens guld” rav. I “Uldstuen” ved Danzigmann klitterne kan du købe alt fra uldsweatre, kashmir trøjer og plaider til brugskunst og ravsmykker. Overalt er der modeller af striktrøjer, som du kan bestille og få tilsendt.

De unge øboere, som drager til fastlandet for at studere, kommer de sjældent tilbage til Læsø, men de cirka 7000 indbyggere på den lille ø bidrager til hverdagen og ø-livet med det, de kan, og hygger om de turister, der besøger øen.

Orø – Isefjordens perle

Fra Holbæk og Hammer Bakke på Hornsherred er der to faste færgeforbindelser til den lille ø på 14 km² med 893 indbyggere og 1200 sommerhuse. Med den lille gule trækfærge fra Hammer Bakke ”Østre Færge”, tager det 6 minutter at sejle over til øen.

Der er ingen offentlig transport på Orø, men du kan leje cykler på campingpladsen og i Orø Turistforening i Brønde eller vandre, det tager kun et par dage at gå øen rundt. Fra øens mange trampestier i fem forskellige turforløb på i alt 18,9 kilometer, kan du studere øens stor bestand af ynglende strand- og vadefugle, som primært går ude langs kysten. Længst mod øst er øen flad, mod nordvest rejser øen sig og bliver til høje skrænter ud mod fjorden.

På Orø er fire byer: Bybjerg, Brønde, Gamløse og Næsby. Læg mærke til Orøstenen, en 20 tons bornholmsk granit, som den sidste istid flyttede hertil og ligger i et sving på vejen til Næsby.

Blandt øens seværdigheder er et stort lokalarkiv, Orø Kirke og Orø Museum med forskellige genstande fra øens bondeliv. På Orø Museum i det gamle fattighus i Bybjerg findes en kopi af et kors i 22 karat guld, som blev fundet i 1849 af en ung pige på en nypløjet eng ved veststranden på Orøs nordspids. Korset er et såkaldt relikviekrucifiks og opbevares i dag på Nationalmuseet.

Orø Kro på Bygaden 57 ligger lige over for kirken, Orøs ældste bygning. Bag kroen rejser den langstrakte Margrethebakke sig med udsigt til Odsherred og Hornsherred, Holbæk mod syd og Hundested helt ude i horisonten mod nord.

Lystbådehavnen i Brønde summer af liv, når Orøfærgen fra Holbæk lægger til kaj. Orø havnekiosk har en terrasse på pæle ud i fjorden, hvor du kan nyde en burger.

En gammel staldbygning fra 1905 danner rammerne om Marlieses økologiske Gårdcafé på Langdal 4. Her kan du tage en kaffepause og spise lækre kager, isvafler, og i gårdbutikken kan du købe honning, vine, chokolade og glaskunst med mere.

Rejser du med børn, så tag til Orøstrand Dyrepark på øens vestside, lige ved den børnevenlige Orøstrand og Orø Camping.

Det eneste event i 2020 er Ø-Kuller den 10.-11. oktober, et gratis arrangement over to dage i Galleri ArtDoor på Næsby Gade 7 på Orøs nordlige tip, med forskellige udstillinger af skulpturer, installationskunst og billedkunst, akkompagneret af avantgarde musik. Her kan du møde de forskellige kunstnere og hele uge 42 vil der være mulighed for at se udstillingen.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.