Svensk fiskerleje idyl

Skrevet af TravelHunter 30. august 2011, 10:21

Vil du have saltsmag på tungen og opleve ægte fiskerleje idyl. Øen Orust på den svenske vestkyst er en oplagt mulighed. De gule gratisfærger bringer dig til og fra øerne i skærgården.

Spring i det klare vand fra solvarme klipper. Nyd duften af skaldyr fra restauranterne, mens børnene fanger fisk fra badebroen. I de svenske fiskerlejer syder det af liv i sommermånederne, og der er kø foran iskiosken og fyldt med skibe i gæstehavnene. Fra Bohuslän skærgård kan du nyde solnedgangen mod den åbne horisont, når solen sænker sig over Kattegat.

Bohuskysten og gratis ø-hop

Sveriges øer består af andet end Gotland og Øland. Med to fuldt læssede biler kører vi mod vest til øen Orust, Sveriges tredjestørste ø. Den ligger ca. 80 km nordvest for Göteborg i den svenske skærgård. Efter ca. 4 timers kørsel fra København sætter vi nøglen i låsen til et 2-etagers sommerhus i Möllosund på sydvestspidsen af Orust i området Bohuslän.

Bohuskysten er kendt for sin skønhed, salte bade, bare klipper og mange soltimer. Her er aktiviteter for både voksne og børn og firbenede husdyr, i vandet eller til lands, hvor km af klipper inviterer til vandreture i den enestående natur.

Möllosund dag og nat

Fra sommerhuset i Möllosund er der gåafstand til havet og rå klipper overalt. Vi vænner os hurtigt til klippelandskabet på Sveriges vestkyst og går lange ture med familiens hund, som får udfoldet sit Dansk-Svensk Skovhund instinkt. På de varme dage kører vi til havnen, parkerer bilen og tager til Torneviksbadet, hvor vi soler på klipperne, springer i vandet fra badebroer eller fisker.

Om eftermiddagen slentrer vi gennem Möllosunds brostensbelagte stræder forbi de pittoreske træhuse. Fra restauranterne kan vi se, når bådene ligger til ved kajen i den hyggelige gæstehavn og sejlerne hopper i land for at gå ud at spise. Udsigten til de røde træhuse forsvinder i den orange-gule solnedgang.

Skipperhuse, akvarier og pelargoniaer

I Bohuslän er der masser af aktiviteter for hele familien. Vi sejler med en gul færge til Bohusläns ældste fiskeleje, der ligger på den bilfrie ø Gullholmen. Her finder vi ”Skepparhuset”, et originalt skipperhus fra 1893. Allerede i 1200-tallet boede mennesker på Gullholmen, og i 1700-1800-tallet begyndte man at bruge kuttere til både at fiske og til fragt – vi følger hele udviklingen på Søfartsmuseet.

Nogle fisk har flotte farver, andre har tænder i maven. På havnefronten i Lysekil er der 100 fiskearter fordelt på 40 akvarier i Havets Hus, hvor store og små kan fordybe sig i livet i Västerhavet. I biografen bliver der vist marinebiologiske film flere gange om dagen, men iskiosken udenfor hæmmer for børnenes indre Jacques Cousteau.

At se og dufte til over 500 slags pelargonier er en svimlende oplevelse. Vi ser den permanente udstilling hos Orust Blommor i Ellös og finder hver vores favorit i Kårehogen 110.

Europas eneste akvarelmuseum

Landskaber, blomster, havet og portrætter i intense eller støvede farver. På øen Tjörn, hvor det bjergtagende landskab og havet mødes, ligger Nordisk Akvarelmuseum. Museet er en langstrakt 2-etagers bygning og overfor den står en række atelierhuse på den lille ø Bockholmen på pæle i vandkanten. Ikke overraskende, at bygningen blev valgt til “Årets Museum 2010” i Sverige.

På Orust er der naturoplevelser for alle, lækre skaldyrsretter og masser af ren luft.

TravelHunter takker Stefan Berlin for rundvisning og tips.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.