Maya-byerne på Yucatán

Skrevet af TravelHunter 21. juni 2011, 15:32
 

På Yucatán-halvøen i Mexico er der ægte indianerblod, Mayaruiner, haciendaer, en piratø og strande i verdensklasse. Chichén Itzá i det nordlige Yucatán er ét af verdens vidundere.

Leguanen skuer majestætisk ud over havet og den kridhvide strand fra Tulums klipper. Dens lysegrå manke stritter op i luften som en antenne, mens den optager varmen fra klippen.

Småstenene fra stierne knaser under vores sandaler her i den største befæstede by, Mayaerne anlagde. Indianerblodet ruller stærkt i den mexicanske guides åre, da han fortæller om  Tulum, som ikke kun var en fæstning, men også en indskibningshavn for de varer, mayaerne bragte med hjem fra udlandet.

Beliggenheden ved havet og sollyset forstærker indtrykket af de grå-beige ruiners illustrationer af Kukulcán, mayaernes vigtigste gud, og regnguden Chaac.

Regnguder, templer og guvernørpalads

Maya-ruinbyerne ligger spredt som sukkerknalder på Yucatan-halvøen og lokker med pyramider og andre fantastiske bygningsværker fra den periode, Maya-indianerne dominerede på Yucatán halvøen, som var fra omkring år 250 indtil den sidste store gruppe blev besejret af spanierne i 1524.

I Chichen Itza i det nordlige Yucatán starter vores rundvisning ved den store “Kukulkan pyramide”, hvor slangen snor sig langs trappen ved solhverv. Vi besøger “Krigernes tempel”, hvor der er masker af regnguden Chaac. Oven for trappen til templet sidder Chac Mool figuren klar til at modtage de ofredes hjerter i sin skål. Ved siden af Krigernes tempel er en bygning med søjler, der stammer fra årene 900-1200, hvor området var under stor indflydelse af toltekerne.

I Mérida bliver vi sat af på den centrale plads. Vi besøger guvernørpaladset med de flotte vægmalerier af Fernando Castro Pacheco, som omhandler regionens historie og ktedralen fra 1562–1598, som var den første katedral, der blev færdigbygget i Amerika. I butikkerne er der masser af lokalt kunsthåndværk, plaider og keramik, sølvsmykker og farvestrålende hængekøjer, lavet af de stærke sisal-fibre fra lokale agave træer. Vi giver fødderne en timeout på én af de mange restauranter, der byder på fajitas,  margaritas og den mexicanske øl “Sol”.

Ved indgangen til Palenques ruinområde ser vi nogle Lancedon indianere, som der stadig findes omkring 400 af ude i junglen af samme navn. En 10-årig dreng sælger maya stjernetegn inden rundvisningen starter ved “Kraniets Tempel”. Det ligger ved siden af de to gravmonumenter “Den Røde Dronnings Tempel” og “Inskriptionernes Tempel”, hvor arkæologer i 1952 fandt Kong Pacals gravmonument. Dekorationerne på den velbevarede sarkofag viser Pacals vej mod himlen og i sarkofagen er der bl.a. en maske af jade, så Pacal også i dødsriget kunne være en smuk mand.

Troldmandens pyramide

På vej til Uxmal næste dag besøger vi hacienda “Yaxcopoil”. Krogene i væggene afslører brug af hængekøjer og overalt ses farvestrålende gulvklinker og blomsterkrukker. Udenfor  står en tysk dieselmotor fra 1913, som blev brugt til at trække maskinerne i sisal produktionen. Den mexicanske revolution (1910 – 1917) var forårsaget af haciendasystemet, som gav ejerne næsten ubegrænset magt, men det ændrede de to store revolutionshelte var Emiliano Zapata og Francisco (Pancho) Villa på. Siden 1864 har haciendaen været familieejet.

i Uxmal, ved “Troldmandens Pyramide”, hører vi legenden om templet, som blev opført på en enkelt nat. Sandheden er at pyramiden blev opført i fem omgange, den første del i slutningen af 500-tallet og den sidste del i slutningen af 900-tallet. Ved Nonneklostret, som man i dag tror har været paladset, ser vi slanger sno sig langs hele den ene langside og en trone med inskriptioner. Der er kapløb om at klare trapperne op til Guvernørpaladset og Skildpaddehuset, men der er kun tre, som når op på toppen af den store pyramide.

Fra fiskerleje til Fifth Avenue
Den lækre, lyse strandsand trak de første turister til fiskerlandsbyen Playa del Carmen. I dag er byen betydelig større og har sit eget hovedstrøg “Avenida Quinta” (Fifth Avenue), der løber parallelt med stranden. Her er alt fra beachclubs i loungestil til Burger King og fest og farver, musik og dans døgnet rundt.

Vi slentrer langs hovedgaden og ser hvordan kvinderne laver tortillas på gammeldags små maskiner, vi køber frugt og ost og frisk lime og går en bue udenom slagteren, hvor flækkede høns hænger på række. Aftenen fordriver vi på vores strandhotel, hvor vi introduceres til “Cucaracha”, shots med Kahlua og sprite, og danser salsa under stjernehimlen.

Playa del Carmen et godt udgangspunkt for en udflugt til øen Cozumel. Børnene shopper pirat t-shirts og pirat tørklæder i de små dyre butikker på kystvejen på øen Cozumel, som ligger en halv times sejlads ud for Playa del Carmen. Den lille ø og dykkerparadiset emmer af pirathistorie fra en tid, hvor øen var affolket og tilholdssted for pirater.

I det lille museum på havnefronten i San Miguel, Cozumels eneste by, får vi et godt indblik i øens historie og øens tid som gummileverandør til fremstilling af tyggegummi. Bagefter hopper vi i en ubåd. Med øjnene klistret til koøjet betragter vi det flotte koralrev, overstrøet med anemoner, som glider forbi os i det azurblå hav.

Piratbrune og med en hængekøje i familiestørrelse vender vi hjem, , mætte af indtryk og oplevelser.

MERE OM STEDERNE

Chichén Itzá er en mayaruinby i det nordlige Yucatán. Navnet Chichén Itzá betyder ”Den Magiske Brønd” eller ”Ved Itzas Brøndes Mund”. De tidligste arkæologiske fund i Chichén Itzá stammer fra før Kristi fødsel, men byen havde sin storhedsperiode 900-1200 e.Kr, hvor tempelkomplekserne, boldbanerne og det astronomiske observatorium blev opført. En af de i alt syv boldbaner er 140 m lang og 36 m bred og den største kendte i Mesoamerika. Chichén Itzá havde i sin storhedsperiode stor lighed med toltekernes hovedstad, Tula i staten Hidalgo nord for Mexico City og religiøst var der også en række fællestræk, fx i toltekernes dyrkelse af Quetzalcoatl og dyrkelsen af Kukulkan i Chichén Itzá. Da spanierne i 1500-tallet erobrede Yucatan-halvøen, var Mayariget forsvundet og Chichen Itza næsten forladt.

Cozumel Spanierne erobrede Cozumel 1518-20, som var tilholdssted for pirater i en periode og omkring 1900 var udskibningshavn for tyggegummi. Dykkerlegenden Jacques Cousteau åbnede i 1961 verdens øjne for de enestående koralrev ved Cozumel. Palancar-revet i syd er det mest populære. På Cozumel findes ikke mindre end 100 dykkedestinationer i absolut verdensklasse, mange af dem i den beskyttede Parque National Marino Arrecifes de Cozumel.

Tulum betyder stengærde eller mur og har fået navn efter muren, som omkranser byen på de tre sider, der ikke vender mod havet. Stedet hører til den postklassiske tid fra cirka år 900 og frem til spaniernes ankomst. Man mener, at det hovedsageligt har været en handelsstation, og at de to tårne med lys har angivet, hvor bådene kunne komme gennem revet nedenfor. Den vigtigste bygning er Kastellet, El Castillo.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.