Prins Henriks himmelsten på Koldinghus

Skrevet af TravelHunter 18. januar 2017, 08:03

H.K.H. Prins Henrik

Prins Henrik’s jadesamling udgør efter sigende én af verdens største. Flere end 1000 samlergenstande af Østens smukke stenart kan ses i Koldinghus fra 22. januar og det næste halve år.

Foto: Lærke Posselt, Iben Kaufmann, Museet på Koldinghus

Dybest set er vi alle samlere. Jadesamlingen i udstillingen “Himmelsten. H.K.H. Prins Henriks samling af orientalsk jadekunst” står til daglig på Fredensborg Slot, Amalienborg og på Château de Cayx. Samlingen spænder bredt både i stilarter, størrelse, form og farve og omfatter næsten 8000 genstande. For første gang kan en del af samlingen ses i det kulturhistoriske museum Koldinghus, som troner over Slotssøen og Koldings krogede gader.

I Asiens tusindårige historie og kultur har jadekunst været en integreret del af livet. Jadesten er blevet brugt til udskårne figurer, kejserlige brugsgenstande, gaver til de døde, beskyttende talismaner og smykker, og har fået det poetiske tilnavn “Himmelsten” på grund af sin skønhed, farve og tekstur. “Særudstillingen på Koldinghus skal være med til at udbrede kendskabet til jadekunsten og samtidig portrættere en entusiastisk og passioneret samler,” siger museumsdirektør Thomas C. Thulstrup i en pressemeddelelse.

Prins Henrik vil i små kortfilm selv introducere de besøgende til orientalsk jadekunst og fortælle anekdoter om de udvalgte genstande og om baggrunden for sin store interesse i jadekunst: ”Det er en glæde at få lov til at dele min fascination af orientalsk jadekunst med publikum, der besøger udstillingen på Koldinghus. Samlingen er blevet til igennem mange år, og jeg ser frem til at se den i nye rammer på Museet på Koldinghus,” udtaler H.K.H. Prins Henrik.

Stor fiskekumme Iben Kaufmann

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.