Gourmet- og kulturoplevelser i Andalusien

Skrevet af TravelHunter 29. juni 2014, 11:21

Forkæl smags- og synssanserne i Andalusien. Oplev fredfyldte Antequera og Spaniens mest kendte canyon Ronda i bjergene og besøg Málaga – Picassos fødested – ved Middelhavet.

Bjerglandet bag Málaga byder på smukke, snoede veje med kuperede landskaber og charmerende landsbyer, der emmer af kulturhistorie. Gå på opdagelse i et par af de hvide byer og den oversete kystby Málaga og få Picasso ind under huden. Kombiner turen med lokal gastronomi, som bringer smagsløgene på overarbejde.

 

Byen med de mange kirker

Umiddelbart ligner Antequera en halvsøvnig bjerglandsby, man normalt ville køre udenom. Men træd på bremsen og stop op og oplev det autentiske Spanien og kig ind i nogle af de 20 kirker, som har givet byen tilnavnet »City of Spires«.

Vi kan ikke undgå at lægge mærke til bjerget »Peina de los Enamorados« (The Lovers’ Rock), der ligner en liggende mand. Fra parkeringspladsen ved Parador de Antequera er der en flot udsigt til bjerget. Ifølge legenden kastede to unge mauriske elskende fra rivaliserende klaner, en ung mand fra Antequera og pige fra Archidona, sig fra klippen, da de blev forfulgt af pigens far og hans mænd.

For enden af byens tosporede vej, flankeret af pittoreske gadelanterner, kan vi se to af de smukke kirker Santa Maria og Royal College kirken. Historisk og kulturelt er byen præget af romerne og araberne. Det oplever vi på nært hold, da vi går igennem triumfbuen Arco de los Gigantes fra 1585 og ser udgravninger, der daterer helt tilbage til romertiden.

Fra tårnet Torre de Homenaje på den arabiske borg (Alcazaba) ligner landskabet med marker og oliventræer et tæppe i grønne nuancer. I Horisonten danner bjergmassivet El Torcal en smuk gråbeige ramme om landskabet.

Fyldt med duften fra fyrre- og nåletræerne fra den omkringliggende park, afslutter vi dagen med en dejlig gourmetoplevelse på hostel-restauranten Arte de Cozina fra det 17. århundrede. Vi smager bl.a. tre varianter af den kolde suppe Porra Antequerana – en slags Gazpacho – lavet henholdsvis med brød, tomater og appelsin. Tjek artedecozina.com

 

Økologiske bestseller vine

Et middelhavsagtigt landskab præger udsigten i forruden, da vi kører mod vingården Taller Bodegas Doña Felisa, Chincilla Wine. Den sidste del af vejen er ad en grusvej flankeret af gulblomstrede mimoser, indtil den hvidkalkede vingård toner frem bag de frodige vinstokke.

Den 2000 hektar store familieejede vingård er en del af den »økologiske turisme« i området. Den ligger 250 meter over havets overflade nær ved den gamle romerske by Acinipo.

»Chinchilla var berømt i det antikke Rom på grund af sine vinmarker og vine, som blev sendt til Rom fra Málaga,« fortæller ejeren Gema, mens hun viser os rundt på området. »Vores Tempranillo vine er lavet på små druer, som giver en bedre kvalitet. Vi mikser traditionel og biodynamisk vindyrkning og bruger kun sulfater, hvis det er nødvendigt.«

Indenfor beundrer vi de mønter og amuletter, der er fundet i jorden omkring vingården. Mens Gema skænker et glas vin, fortæller hun, at Chincilla vinene lagres på franske egefade og renses hver 3. måned for aflejringer.

Chincilla’s bestseller er rødvinen Seis + Seis (2010), lavet af 70% Syrah og 30% Tempranillo. Den produceres der 42.000 flasker af om året og den importeres bl.a. til Norge. Vi smager en af vinhusets signaturvine, Con Arte (2007), lavet af 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Syrah. »Cabernet Sauvignon i Spanien smager mere af rød peber sammenlignet med Frankrig, hvor den smager af grøn peber« forklarer Gema. Tjek chinchillawine.com

 

Rondas hængende huse

Vi sætter kurs mod Ronda, én af Spaniens ældste byer . Byen ligger på højslette og regnes som tyrefægtningens vugge. Hemingway havde sin egen loge i Rondas tyrefægterarena La Maestranza, der er én af de ældste og traditionsrige i Spanien. Arenaen er bygget i neoklassisk stil i 1785 af arkitekten José Martin de Aldehuela. Den har plads til 5.000 mennesker og første weekend i september hver år fyldes arkaderækkerne i to etager med toscanske søjler med mennesker.

På gavlen over den barokke indgangsportal ses våbenskjoldet fra Rondas Kongelige Ridderorden, som ejer arenaen. I det lille tilstødende museum hænger tyrefægterdragter og vi får indblik i grundlæggerne til det legendariske tyrefægterdynasti – Francisco Romero, sønnen Juan og sønnesøn Pedro, der opstillede de regler for tyrefægtning, der er gældende den dag i dag.

Den 120 meter dybe kløft El Tajo deler Ronda i to dele – den ældre og mauriske bydel La Ciudad og den yngre El Mercadillo. Der er tre broer over kløften, og fra Puento Nuevo fra 1793 er der en spektakulær udsigt over den dybe kløft, hvor husene ligger helt ud til kanten af de lodrette klippevægge.

Rondas vigtigste byport er Puerto de Almocabar fra 1200- tallet, som de kristne i 1485 drog igennem for at indtage Ronda. Ved siden af er renæssancebyporten Puerta de Carlos og resterne af den gamle bymur. På den anden side af porten findes Rondas domkirke, Santa Maria La Mayor, som blev opført i slutningen af 1400-tallet.

 

Málaga – Picassos fødeby

Turen går videre til Málaga gennem et smukt kuperet landskab med spredte olivenlunde, rød jordbund, gule marker og bjerge med vindmøller på toppen.

Jacaranda træer med blåviolette klokkeblomster pryder rabatterne, da vi nærmer os Málagas centrum, som er propfyldt med seværdigheder. Fra den gamle arabiske borg Alcazaba og udsigtsstedet Gibralfaro er der udsigt til Málagas kyst, hustage og tyrefægterarena.

Vi starter vores sightseeing på Carmen Thyssen museet, som åbnede i marts 2011. DE 234 værker er spanske malerier fra 19. århundrede med særlig vægt på andalusiske kunstnere. På udstillingen »Poetic Landscapes« ser vi værket Puerto de Málaga (1847) af Manuel Barrón y Carillo og det berømte værk Invierno en Andalucia (1880) af Emilio Sánchez Perrier . Tjek carmenthyssenmalaga.org/en

Omtrent 200 meter fra Plaza de la Merced, hvor Picasso blev født, ligger Museo Picasso Málaga i det historiske palads El Palacio de Buenavista. Her er mere end 285 af Picassos værker inklusiv skitser, litografier og keramik. Picasso signerede aldrig sine værker, før de var solgt, og derfor vil du se mange usignerede værker, som børnebørnene til Pablo Picasso donerede til Málaga efter deres fars ønske.

Stop op og se videoen »Visitando a Picasso« – en sort/hvid film, hvor Picasso maler med hvidt på en glasrude og laver sjove grimasser. Værket Cabezza fra 1997, som Picasso malede som 19-årig, symboliserer med sin brystlignede hat allerede en stor appetit på sex. Hombre, mujer & niño malede Picasso 9 måneder før sin død, hvilket forklarer skelettet i maleriet. Musketer with Sword (1992) var hans sidste værk.

»Tapas er en måde at forstå livet på« forklarer Belén Perez-Gascón fra Málagas turistråd under en frokost på vinmuseet Los Patios de Beatas. Den biodynamiske hvidvin Moscatel fra Jarel i Axarquia området passer perfekt til de velsmagende bocarones (friturestegte fisk). »De unikke Chirinquitos (strandbarer) er oprindeligt fra Málaga,« tilføjer hun.

Indehaveren af vinmuseet, Julián Sanjuan, giver os et tip: »Pensl tallerknen med olivenolie, før du anretter maden. Det giver en god aroma«. Så serverer han cabrito – baby goat – med gedeost fra Ronda – det mest velsmagende, møre og saftige kød, vi længe har smagt. En yoghurt med hvid chokolade og friske bær til dessert runder frokosten fint af. Tjek lospatiosdebeatas.com

TravelHunter.dk var inviteret af Den Spanske Stats Turistbureau

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.