Ferie med grøn samvittighed

Skrevet af TravelHunter 6. april 2013, 12:11

De grønne initiativer står nærmest i kø på de caribiske øer, hvor du kan holde bæredygtig daseferie. ”Efterlad ingen spor” er princippet bag økoturismen, nu hvor vi som turister er blevet mere bevidste om de aftryk, vi efterlader på miljøet.

Fotos: Dansk Vestindisk Turistkontor

Naturen på de dansk-vestindiske øer har gennem tiderne fået en barsk behandling af de europæere, inklusiv danskerne, der koloniserede øerne og udnyttede øernes frodige områder til at dyrke sukkerrør. I dag er holdningen til naturen anderledes og respektfuld i takt med at vi som turister er begyndt at stille krav om miljøvenlighed til både hoteller, flyselskaber og restauranter.

“Den danske fortid er øernes helt store attraktion,” siger Karin Gert Nielsen, adm. direktør for U.S. Virgin Islands, men øerne St. Croix, St. John og St. Thomas kan meget mere end at tage os med tilbage i tiden og er helt med fremme, når det gælder øko- og naturferie, kulinariske oplevelser og en farvestrålende kultur.”

Hoteller med grøn udsigt
På St. Croix, St. John og St. Thomas finder du hoteller, der både er grønne og byder på unikke ferieoplevelser.

Hoteller er nemlig nogle af de største miljøsyndere, men flere af de dansk-vestindiske hoteller har sat fokus på bæredygtighed ved at sænke energiforbruget, spare på vandet og bruge lokale råvarer til morgenmadsbuffeten. Samtidig giver øko-hotellerne gæsterne mulighed for at komme helt tæt på naturen uden at belaste de smukke omgivelser.

ST. CROIX

Danskernes tid på øen har sat sit tydelige præg, som du vil opleve på en gåtur rundt i Christiansted. Andre attraktioner er Toldboden, Regeringspalæet og Fort Christiansværn og undervandsnationalparken ved Buck Island.
Fra sukkerplantage til øko-retreat

Sukkerplantagen Estate Canaan fra 1700-tallet nød godt af St. Croixs frugtbare muld, men i dag er sukkerrøren skiftet ud med mangotræer, naturstier, vildvoksende regnskov og øko-retreatet Discovery Grove. Her kan du bo i hyggelige bungalows lavet af bambus og nyde stilheden, tage på guidede vandreture eller dyrke yoga.

Øko-farm på pæle i regnskoven
Den tropiske farm, Virgin Islands Sustainable Farm Institute, i St. Croix’s regnskov, er helt unik. Farmen har siden 2010 kombineret økologisk landbrug med uddannelse og turisme i projektet ‘Ridge to Reef’, der i 2012 blev hædret med the Environmental Quality Award af den amerikanske miljøorganisation The Environmental Protection Agency.

Hvert år byder farmen 4.500 turister, skoleelever, kokke, landmænd velkommen til økologi, slow food middage, yoga, kurser om jord-dyrkning, madlavning og meget andet på farmen, der drives på 100 procent solenergi.

Som gæst bor du i små træhytter på pæle i den tropiske regnskov, hvor der er rig mulighed for oplevelser og eventyr, men også mulighed for o og fordybelse.

ST. JOHN

Strandene på St. Thomas, Dansk Vestindiens høje, grønne ø med en blød hvide kant af koralsand, er lokkende. Charlotte Amalies smukke pastelfarvede træbygninger og snørklede gader oser af atmosfære, og det er et must at slentre rundt i de stejle gader og se Fortet, Guvernørboligen, von Scholtens hus. I Frenchtown finder du mange skønne restauranter, som serverer frisk fisk og skalddyr.

For dem, der vil have masser af aktivitet i vandet, er Cinnamon Bay et oplagt valg. Her kan du dyrke alle slags vandsport, og det er ét af de få steder, som er velegnet til både windsurfing og surfing på bræt.

Bondegårdsferie i regnskoven
Dansk Vestindiens første og eneste økologiske landbrug fungerer også som Bed and Breakfast for turister, der er interesseret i, hvordan man dyrker økologiske grøntsager i troperne. Gæsterne bor i rustikke træhytter eller den smukke Hawk’s Nest villa, og du er naturligvis velkommen til at give en hånd med i markerne og fodre kaninerne.

ST. THOMAS

Sct. Thomas var den første af de tre vestindiske øer, Danmark koloniserede. Der er travlt og hektisk, når krydstogtsskibene lægger til.  I hovedstaden Charlotte Amalie kan du købe toldfrit og rom og meget andet til halv pris. Magens Bay er øens eneste strand og er hyldet i rejsemagasiner verden over, men du skal betale for at dase her.

I Cousteus fodspor
Det fornemme Ritz-Carlton på St. Thomas har et omfattende program af aktiviteter i naturen. De er udviklet i samarbejde med Jean-Michel Cousteau, søn af den legendariske undervandsforsker Jaques Cousteau. Cousteau’s organisation Ambassadors of the Environment tilbyder sjove og lærerige øko-eventyr for både de unge og ældre  hotelgæster. Bl.a. snorkling blandt koralrev, udforskning af mangroveskove og madlavning i solovne.

Adventure-udflugter med respekt for naturen
Virgin Islands Ecotours er den største dansk-vestindiske udbyder af miljøvenlige udflugter. Formaets prisvindende ture er en hæsblæsende kombination af kajakroning, vandring og snorkling. Biologer og andre natureksperter leder turene og sikrer, at ”efterlad ingen spor”-princippet overholdes, og at gæsterne lærer om det dyre- og planteliv, de ser undervejs.

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.