Bliv forført af Sloveniens vine

Skrevet af TravelHunter 9. juni 2016, 08:51

Orange vin Čotar Slovenien

Slovenien er en skjult perle i hjertet af Europa, som skal opleves. En af Sloveniens mange skatte er vin, der på grund af klima og jordbundsforhold hører til i den eksklusive klasse. Vingården Čotar er især kendt for deres naturvine, blandt andet deres orange vin.

Fotos Slovenia.info

Slovenien er halvt så stort som Danmark, så oplevelserne er inden for kort rækkevidde. Det lille land er dækket af frodige grønne skove, dale og vinmarker og omkranset af imponerende bjergkæder. Et levende maleri i de flotteste farver.

På Karst-plateauet i det sydvestlige Slovenien, fem kilometer fra Middelhavet, dyrker Branko Čotar og hans søn, Vasja nogle af landets fineste vine. Jorden i regionen Karst, kendt for sine kalkstenslandskaber, er meget frugtbar. Samtidig er solen gavmild, og den jernholdige jord giver en kraftig frugtsmag til områdets druer.

Čotar Slovenien Foto Klet

Branko og Vasja Čotar fremstiller bl.a. orange vin, som ligger i grænselandet mellem hvidvin og rødvin og er en trend på mange gourmet-restauranter. De to vinproducenter har i 40 år produceret hvidvin efter samme metode, som man fremstiller rødvin. ”Vi lader skallerne ligge længe ved mosten i den første gæringsproces, som er 7 dage for hvidvine og 10-15 dage for rødvine. Til sidst modnes vinen i egetræs-sherryfade i op til 6 år og tappes ufiltreret på flasker, ligesom vores forfædre gjorde,” forklarer Branko Čotar. Der gæres kun med vildgær og tilsættes ikke sulfit i vingårdens udelukkende økologiske produktion, som er certificeret.

Farven på de sofistikerede orange vine ligger et sted mellem gylden og dyb rav, og vinenes balance og friskhed er helt upfront. Det er fortrinsvis producenter som Čotar, der har genoptaget teknikken, der daterer helt tilbage fra antikken. Uanset farven på vinen, er det balancerede vine, der kommer fra Čotars kælder.

Brankos og Vasjas tommelfingeraftryk pryder etiketterne på familiens rødvin og hvidvin, og har man først smagt vinene, kan man kun vende tommelfingeren i vejret. Blandt andet har Restaurant Noma i København Čotars vine på vinkortet, og Niche Vine i København importerer fire af Čotar-familiens vine og leverer både til restauranter og private.

Slovenien Trgatev na Goriéõkem D.Wedam

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.