5 vinoplevelser i Norditalien

Skrevet af TravelHunter 17. august 2014, 21:27

De lune feriedage og kølige vine i Italien glemmer man sent. Mange af vinene fra vinområderne Lombardiet, Veneto og den sydlige Gardasø kan man købe i Danmark og genskabe feriestemningen. Følg i TravelHunter’s cykelspor og smag på nogle af Norditaliens kvalitetsvine.

Berlucchi Wine

Cirka 50 kilometer fra den sydlige del af Gardasøen mod vest ligger Brescia provinsen, et område fyldt med historiske vingårde, smukke cykelruter og hovedbyen Brescia. Mellem byen Brescia og søen Iseo ligger vindistriktet Franciacorta. Vinene i Franciacorta har en silkeblød, cremet og raffineret smag og har fået den højeste appellation DOCG. Prøv Satèn, som laves udelukkende på Chardonnay og Pinot Bianco med højst 15 gram sukker per liter, som gør vinen til en Brut. Stop op ved vingården Berlucchi, hvis mousserende vine lagrer i firmaets historiske kældre fra det 17. århundrede i vingården, som tidligere var en landbrugsejendom. I 1961 lavede (de) den første Franciacorta. Nyd en xxx 61 Brut – de dejlige bobler med en smag af friske grønne pærer og æbler forhandles af Philipson Wine.

Guido Berlucchi & C S.p.A., Piazza Duranti 4, 25040 Borgonato di Corte Franca, tlf. +39 030 984381309, berlucchi.it. Følg cykelruten La Strada del Vino Franciacorta (route 3 Green Itinerary) på bresciatourism.it

Zuliani Wine Cellar

Stop op ved den familieejede vingård Zuliani Wine Cellar, som er drevet af den samme familie i 34 år. Man føler næsten, at man bliver en del af familien, når moderen Eleonora og datteren Lucia stolte viser rundt på gården med deres lille hund i hælene. I vinkælderen står tusindvis af flasker med bunden i vejret og venter på at blive drikkemodne. Gå ikke derfra uden at have smagt den mousserende hvidvin Paxtibi (som betyder peace to you), lavet på Groppello druer til minde om Lucia’s far. Rosévinen Chiaretto er også en klassiker i området.

Zuliani Wine Cellar, Via Tito Speri, 28 25080 Padenghe sul Garda Bs, tlf. 030-9907026 fax030-9900400, info@vinizuliani.it http://www.vinizuliani.it/. Vil du cykle til vingården, så følg ruten, beskrevet på stradadeivini.it – “Strada dei Vini e dei Sapori del Garda”

Cantrina

Vingårdens slogan »Exercise de style« passer perfekt til den lille rosafarvede vingård på Via Colombera 7 i Bedizzole. Indenfor går de skønne farver igen, og rosévinen Rosanoire, lavet på 100% Pinot Noir druer, matcher den gode atmosfære og er et interessant kendskab. Den strågule hvidvin riné 2012, lavet på 65% Riesling, 30% Chardonnay og 5% Incrocio Manzoni druer er heller ikke ringe, og den rubinrøde rødvin Nepomuceno 2008 lavet på 70% Merlot, 15% Rebo og 15% Marcemino druer er også forførende. “Hver eneste trin i vinfremstilingen er med til at kendetegne vinen,” forklarer Diego Lavo. “Vores filosofi er at producerer færre antal vine, og koncentrere os om at lave personlige vine med både et maskulint og feminint touch.”

Cantrina, tlf. +39 030 6871052, info@cantrina.it, cantrina.it.

Lugana DOC vine

På markerne ud mod den sydlige del af Gardasøen produceres de skønne hvide Lugana DOC vine. De udvindes af den karakteristiske Trebbiano di Lugana drue, der har været dyrket siden Romertiden. Den dyrkes i områderne omkring den sydlige del af Gardasøen og en del af provinserne Brescia og Verona med Sirmione som hovedby i Lugana.

Den klassiske Lugana vin udgør 90% af al vin produceret i området, og lokalbefolkningen drikker det meste selv. Besøg nogle af vingårdene og prøv den bleggule Lugana DOC, der har sin oprindelse fra den gamle vingård Vigna Bragagna i Lugana, en lille landsby i Sirmione. Vinen dufter af blomster og fersken, smagen er frisk og frugtagtig med en eftersmag af let bitter mandel, og vinen er perfekt til skaldyr og fisk og til pastaretter med milde saucer. Importører af Lugana DOC vine i Danmark er bl.a. Vinslottet. Supervin og Holte vinlager.

Kører du op i bjergene til Osteria La Minera i Tignale, kan du nyde en 3-retters fiskemenu og smage egnens hvidvine og rosévine. Både Lugana DOC 2013 fra Avanzi, hvidvinen Perla del Garda og rosévinen Chiaretto fra vingården Franzosi passer godt til bl.a. aborre anrettet på en cremet risotto med olivenolie. Reserver bord på info@gardaminiera.it

Cantine F.lli Avanzi, Via Trevisago 19 – 25080 Manerba del Garda (BS), tlf. +39 0365 551013, visite@avanzi.net, avanzi.net. Vinbutikken er åben 9.00-13.00 og 15.00-19.30 (lørdag og søndag 9.00 – 19.30).

Perla del Garda, Via Fenil Vecchio 9, Lonato del Garda (BS) – Italia, Email: info@perladelgarda.it, Tlf. +39 030 91 03 109, perladelgarda.it Åben mandag – lørdag 9-12 og 15-18.

Cantina Franzosi, Via XXV Aprile 6 – 25080 Puegnago del Garda (Brescia), Tlf. +39 0365 -651380, cantinefranzosi.it

Følg ruten stradadeivini.it – “Strada dei Vini e dei Sapori del Garda”, der også findes som app.

Peri Bigogno

Casale Gabaddeo vinene er et symbol på Peri Bigogno’s ønske om at udnytte jorden på bakken af Castenedolo optimalt i sin vinfremstilling. Vingården er åben for besøg hele året og tilbyder guidede ture og sensoriske vinsmagningskurser. Andrea Peri udlejer også cykler og guider gennem området, der snor sig gennem et smukt landskab med vinmarker, smukke huse, kirker og slotte. Følg cykelruten i stradavelvinocollideilongobardi.it

Peri Bigogno società agricola, Via Garibaldi 64, Castenedolo (BS), tlf +39 030 2731572, bigogno.com.

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.