Top 10 Tel Aviv

Skrevet af TravelHunter 11. december 2011, 19:52

Den moderne by ved Middelhavet er en storby affære med højhushoteller, bohéme kvarterer, bygninger i Bauhaus stil, travle markeder og et forførende fusionskøkken. En hektisk metropol, der nægter at sove.

Tel Aviv er på fuld højde med en moderne vestlig storby og kalder sig for ”The Big Orange”. Byen er cool og anderledes og en stor kontrast til de ortodokse kindkrøller i Jerusalem.

Det er en ung og liberal by med en gennemsnitsalder på 35-40 år. Overalt  finder du derfor smarte butikker, hippe caféer, gode restauranter og et eksplosivt natteliv, og så er der altid en kølig dukkert inden for rækkevidde.

Smagsoplevelsen i Tel Aviv er helt speciel pga. de mange forskellige nationaliteter i byen. Uanset om du spiser en Falafel eller en gourmet menu, er maden altid tilberedt med friske grøntsager og eksotiske krydderier.

Tel Aviv er et godt eksempel på, at moderne, metropolske kræfter kan komme i spil, når religionen træder til side. Både i dagtimerne og om aftenen, når musikken overdøver havets bølgeskvulp og Tel Aviv lader op til fest.

 

Antikke Jaffa
På en lille plads i Jaffas gamle bydel hænger et appelsintræ frit i luften, kun fastholdt af wirer. Træet symboliserer byen, der før i tiden mest var kendt for sine appelsiner og nærmest blev et nationalt brand for Israel.

Den 4000 år gamle havneby Jaffa (Yafo) hører til Tel Aviv, men lever sit eget liv bag den gamle bymur, hvor jøder, kristne og muslimer i dag lever side om side. Besøg den kendte skulptør, smykke- og møbeldesigner Ilana Goor’s hus, som er et museum, hvor børn godt må røre ved kunstgenstandene. Ilana Goor Museum, 4 Masal Dagim St., ilanagoor.com

Nyd den flotte udsigt til Middelhavet. Er du på jagt efter souvenirs, så kig ind i de små gallerier og smykke- og keramikbutikker, fx hos Adina Plastelina på Nativ hamazalot 23, hvor du finder farvestrålende “glasmosaik” smykker.

Den arabiske Shakshuka restaurant ved Jaffa markedet har sin egen specialitet “Shakshuka”, som er æg, krydret tomatsauce og evt. kødpølser, serveret i en lille kobberpande. Shakshuka, 4 Beit Eshel St.

Bohéme kvarteret Neve Tzedek
En uenighed med de arabiske beboere i Jaffa, fik jøderne til at flytte til Neve Tzedek-kvarteret i slutningen af det 19. århundrede. I dag er kvarteret ét af Tel Avivs mest trendy kvarter.

Nyd stilheden i de smalle gader og udsigten til de lave huse. I Rokach House på Shimon Rokach Street 36 er et museum, galleri og samtidig privatbolig for kunstneren Lea Majaro-Mintz, der har overtaget sin bedstefars bolig fra 1887.

Neve Tzedek kvarteret, især Shalom Shabazi Street, har eksklusive designerbutikker som Mizo på Shabazi St. 51. I keramik galleriet Shlush Shloshim på Shabazi St. 33 kan du købe farvestrålende skåle og krus fra forskellige kunstnere.
Er du kaffetørstig, så drop ind på Lulu Café Patisserie i Neve Tzedek kvarteret, 5 Alkelay St.

Kimmel Restaurant er et smags-paradis, hvor retterne kæmper om pladsen på bordet. Husk at bestille bord på tlf. 972-3-51052204 eller email: Kimmelbagilboa@gmail.com. Kimmel Restaurant, 6 HaShahar St., Neve Tzedek

 

Rotschild kvarteret – “Den Hvide By”
De moderne kontorbygninger ligger klemt inde mellem husene, tegnet i den modernistiske Bauhaus-stil fra 30’erne i hvidt og lyserødt og Art Deco huse i “Den Hvide By”. Rotschild Boulevard har en bred midterrabat, hvor  de gamle aviskiosker er lavet om til kaffehuse, og der er mange arkitektoniske perle.

Bauhaus arkitekturen bragte jødiske arkitekter med sig fra Tyskland og bygningerne er typisk i 3-4 etager, har flade tage, hvidpudsede facader og rummelige altaner hele vejen rundt.

Tel Aviv har den største samling huse af den art i verden (ca. 4.000) og “White City” er i dag på UNESCOs Verdensarvsliste.

 

Tel Aviv Port
Lej en cykel fra dit hotel eller ét af stativerne på strandpromenaden og følg havnens bølgende træpromenade langs de gamle hangarer og lagerbygninger i Tel Aviv Port.

Her er masser af hyggelige restauranter, fx den italiensk inspirerede restaurant Boya, som byder på både kunst, kultur og mad. Promenaden udenfor restauranten var kulisse i animationsfilmen  “Waltz with Bashir” (2008) af instruktøren Ari Folman.  Boya Restaurant, Shefach Hayarkon Halls, Tel Aviv Port.

Comme-Il-Faut centret har tøjbutik, restaurant, sexshop og Spa, alt sammen iværksat af kvinder. Vil du shoppe til m/k, har Tel Aviv Port en stor Twenty One butik med Nike til både mænd og kvinder og en Diesel og Lewis butik. Hos Castro er der ungt design, der er en stor Steve Madden skobutik og hos Porto Vino kan du nyde et glas israelsk vin.

 

Populære markeder og shopping gade
Den lune luft blander sig med duftende krydderier, hebraiske og arabiske ord på Tel Avivs markeder. Husk at prutte om prisen, nyd smagsprøverne fra de mange madboder og smag et glas friskpresset granatæblejuice, den er propfyldt med vitaminer.

På Tel Avivs største mad- og grøntsagsmarked, Carmel Market, kan du shoppe amok i frisk frugt, dadler, tørret frugt, nødder, kopi t-shirts og vintage army shorts og det israelske sesamslik halva. Allenby St., på hjørnet af Hacarmel St.

På en mindre sidegade til markedet, tæt på Allenby, er der tirsdag og fredag trængsel på “Kunstnergaden” Nachlat Benyamin, hvor du finder unikke smykker, keramikting og andet kunsthåndværk.

Bliver du sulten, så prøv en falafel med grillede auberginer til 30 kr. på Allenby St.

Ikke langt fra Carmel markedet ligger ét af Tel Avivs bedste shopping områder, Sheinkin Street. Her finder du små designbutikker dør om dør med hyggelige cafeer og masser af skobutikker. Her er bl.a. en Steve Madden skobutik, en Michal Nigrin butik med tøj og smykker, som du ikke finder i Danmark og en stor Sabon butik med sæber og kropsplejeprodukter.

Lewinsky Spice Market er en lille butik med krydderier og delikatesser fra Middelhavet. Her kan du købe eksotiske kryddermix til kød, ris og pasta eller snack af nødder og bær. Florentine kvarteret på Levinsky Street.

På Jaffa Flee Market  finder du alt lige fra krydderier til tæpper, tørklæder, smykker og tilgåede sko til antikke fotografier og masser af kitsch. Stræderne mellem Yefet Street og Jerusalem Blvd.

 

Azrieli Tower
Fra toppen af Azrieli Tower, Israels højeste bygning, kan du se ud over den flotte by og lave gode snap shots. I Azrieli Shopping Mall finder du både Israelske og internationale mærkevarer.  Tag derud sidst på eftermiddagen og oplev de imponerende lystårne, når mørket falder på.

I industriområdet finder du Restaurant Dixie med træborde og amerikanerstemning, hvor rib eye steakene er både store og møre. Dixie, 120 Igal Alon St., dixie.co.il

 

Kilometerlang strand
For bikini og surfboard entusiaster er den 15 km lange, beigefarvede strand med parasoller, strandhytter med caféer,  liggestole og hotelmastodonter langs kysten et paradis. Langs hovedtrafikåren Herbert Samuel Street cykler, løber eller går Israelerne på den lange strandpromenade og her er også skyggefulde steder, når temperaturen kommer op på 40 grader i sommermånederne.

På Shabbat, jødernes weekend fra fredag aften til lørdag eftermiddag, fyldes strandene af store grupper af familier og venner.

 

Gutman Museet
Nahum Gutman var maler, skulptør og forfatter og har vundet mange priser. Han var 7 år, da han kom til Israel og blev straks fascineret af Mellemøsten. Se hans farvestrålende og naive billedkunst i det lille museum på Rokach St., som var bopæl for en række israelske forfattere og malere.  Der er gratis entré om fredagen ml. 10-14. Lukket mandag. Gutman Museum of Art, 21 Rokach St., Neve Zedek, gutmanmuseum.co.il

 

Tachana komplekset
Tachana var tidligere Tel Avivs togstation, i dag er det et udendørs shopping kompleks og rekreativt område for voksne og børn. Afgangshallen er butik og café og de omkringliggende lagerbygninger er nu chikke caféer, designer tøjbutikker og her er en stor Ahava butik med Dead Sea produkter. Havsaltet fra Det døde hav indeholder 49 forskellige mineraler, og har du ikke tid til en detox, kan du få en 20 min. Express manicure eller pedicure til 79 kr. Ahava, Hatachana, Tel Aviv, ahava.com

Er du på udkig efter unikt tøjdesign, så kig forbi hos Razili og Noa. I barerne Vicky og Christina, opkaldt efter Woody Allens Barcelona-film, serveres drinks og tapas. Er du mere til kaffe, så prøv Greg.

Natteliv
Shabbaten falder fredag og lørdag, så der er dømt fest om torsdagen på denne breddegrad. Og Tel Aviv sover aldrig. Byen fester og lader andre byer om at arbejde, som de selv siger, og der er masser af gå-ud-steder at vælge imellem.
Fx er den lille bar Rotschild 12 med fortovs caféborde er ét af de mest trendy chill out steder i Tel Aviv.  Rotschild 12, 12 Rotschild Blvd. Eller start med en Margarita Classic på Tapas1, en tapas bar med åbent køkken langs baren. 27 Ahad HaAm Street, telavivguide.net.

Live musik finder du på Nanuchka, en 2-etagers Georgisk restaurant og bar med masser af attitude og Gold Star øl. Nanuchka,28  Lilienblum Street. Har du danseskoene på, er Gazoz det nye IN-sted og et diskotek i flere etager, hvor du kan vugge i takt med hip-hop og elektro musik. Gazoz, 1 Yordai Hasira, Tel Aviv Port.

 

TravelHunter var inviteret af Det Israelske Turistministerium for de Nordiske og Baltiske lande.

Comments

 1. Nice. Har altid godt kunne tænke mig at tage til Tel Aviv 🙂

 2. Uri Toron says:

  All over Tel-Aviv, you now find 5 Shekel ($ 1,5) Cofix kiosk/bars. Caffe,
  , juice, sandwich and a lot more, Everything only 5 Shekel.

  Next to the Carmel marked, on Allenby, a great Pasta house. Start at 20 Shekel.
  Indoor, outdoor, nice people, great staff.

  On King George Street, opposite the Park, restaurant King George. Good food, big portions, Nice place, but only indoors. Dinners 30 to 40 Shekel, but look for the half price offers. Sometime only before 7 p.m.

  And then of cause cafe AROMA, Great All Day Breakfast. 37 Shekel, and you get a lot. Can even be shared, as a in between meal.

  Uri from Copenhagen, Jaffa, NY, and London.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.