Skrevet af TravelHunter | 29. marts 2020, 06:56 |
Besøg en vingård i Danmark med gårdbutik, vinhøst og storytelling i vinmarkerne. Start bilen eller autocamperen og find nye ruter at køre ad og nye oplevelser i naturen.
Fotos: Frank Buch (cover foto), Linda Danielsen Røygaard
Jeg bliver vinplukker for en dag ved et tilfælde, da jeg på et høstmarked i Asnæs møder Frank Buch fra Agerbo Vingaard under et sommerhusophold hos en veninde.
Det er i midten af september. Vi smager hvidvin og rosévin fra hans vinmarker i den sydligste del af Odsherred, og han fortæller, at han skal høste druer om søndagen, og vi tilbyder at hjælpe.
Vinplukker for en dag
Det er i 2018, hvor den tørre og varme sommer har skabt de bedste betingelser for vingårdens i alt 1200 vinstokke. De grønne Solaris druer med lidt rødlig solside trives godt i det danske klima, og de 800 vinstokke er klar til at blive plukket.
Som vinbonde er Frank Buch begejstret, fordi en tidlig blomstring allerede i starten af juni og en varm sommer har givet perfekte modnede druer.
Vi ankommer til vingården tidlig morgen og drikker kaffe sammen med Franks familie, en snes venner og andre vinbønder, inden vi går i gang med grensaks og plastspand. Vi klipper de grønne druer ned på de 800 vinstokke med flotte drueklaser, der står i snorlige rækker.
Der er en speciel stemning af fællesskab i luften, mens vi høster de plukkeklare druer og får livet på en vingård lidt ind under huden. Undervejs sorterer vi rådne, umodne druer på klaserne fra. Mængden af druer er stor, og klaserne hænger i 80 cm højde og nedefter, så det kan mærkes i ryg og ben.
Vinplukkerne er i alle aldre, lige fra børn på 4 år til Franks far på 88 år, og alle finder hurtigt en god arbejdsrytme. Når spanden er fyldt op med druer, går vi hen til traktoren og hælder klaserne i de store plastikbakker, der står på ladet.
”Det første år, hvor vi kun var fire vinplukkere, tog det hele dagen,” siger Frank grinende, da det sidste læs druer køres til Vejrhøj vingaard i Vindekilde. Her bliver de presset og sat i gæring og kom på flaske i foråret 2019.
Ren solaris på flaske
Vi fejrer den gode vinhøst med lidt mad og hæver glasset til en skål. Hvidvinen er klar med et grønligt skær, og mundfylden er behagelig og frisk.
I det danske, kølige klima giver Solaris druen hvidvine, der egner sig fint til fisk, skaldyr og kylling eller som aperitif. Vinene har Frank og hans kone navngivet bobo og mojo efter parrets to hunde, som løber rundt på gården.
Det føles meget sydlandsk at sidde sammen med drueplukkere og vinavlere på de nordlige breddegrader omring et langbord og spise, sludre og skåle i vin i det smukke område, hvor vejene bugter sig i et eventyrligt terræn af marker og adspredte gårde.
Certificering på vej
Vinene fra Agerbo har fra starten været biodynamiske. De er i en omlægningsfase og bliver certificeret til økologisk vinproduktion og får det danske røde Ø-mærke i 2021.
Samtidig samarbejder Frank og Betina med Pintrip, et nyt koncept for autocamperturister, som foretrækker at overnatte ude i naturen og på steder, hvor de samtidig kan nyde de lokale råvarer og få nogle kulturelle oplevelser.
Flere autocampere har allerede booket plads på vingården sommeren 2020, som Frank og Betina ser frem til at byde velkommen på deres lille vingård.
Speak Your Mind