5 unikke seværdigheder i Kolding

Skrevet af TravelHunter 29. februar 2016, 22:34

Trapholt Museum

Der er ikke langt mellem historiske mindesmærker og kulturelle fyrtårne i Kolding, som byder på aktiviteter for alle alderstrin. TravelHunter.dk har besøgt 5 unikke seværdigheder, som skærper alle sanser.

Dansk design finder du også i Trapholt Museum, som er kendt for sin imponerende stolesamling  af 500 stole fra 20. århundrede. Ikoniske og prisbelønnede designerstole og koryfæer som Arne Jacobsen, Wegner og Piet Hein. Derudover har museet skiftende udstillinger. Frem til april 2016 bl.a. Martin Bigum – Min egen kunst (1989-2015) og frem til maj udstillingen Maskernes Monument af Isabel Berglund.

“De besøgende kommer for at være på Trapholt, og her er altid noget æstetisk pirrende” siger Museumsdirektør Karen Grøn. Museet er da også kendt for sine tankevækkende udstillinger, som sætter vores tid og kultur i perspektiv. I “DIN udstilling” kan du kuratere, dvs. sammensætte din egen udstilling med værker fra Trapholts samling ved hjælp af en touch screen. Målet er at åbne for nye og individuelle oplevelser af kunsten, og fire gange om året udvælger og realiserer Trapholt den bedste udstilling blandt publikums udstillingsforslag.

At opleve design som en hel vision og ikke blot som trend får du ved en omvisning i Arne Jacobsens sommerhus. Trapholdt åbnede det hvide/grønne Kubeflex-hus fra Orøsund nær Vordingborg i 2005 for publikum, og i huset kan du opleve både arkitektur, tekstil og design af Arne Jacobsen i en helhed. Bl.a. kan du åbne skabe og skuffer og se eksempler på serveringsserien Cylinda Line.

Start eller slut med en frokost i Trapholts café, som serverer Alacarte og buffet med sesambagt laks og hjemmelavede salater for 125 kr. inklusiv kig til fjorden. I weekenden kan du nyde byens bedste brunch for en kombibillet for 198 kr. Der er gratis entré til museet hver onsdag 17.30-20 og buffet for 185 kr. Æblehaven 23, 6000 Kolding. trapholt.dk

Hotel Koldingfjord

På din ferie eller dit weekendophold i det sydlige Danmark, er Koldingfjord et oplagt sted at overnatte. Beliggende i en stor fredsskov på solsiden af Kolding Fjord bor du lige ved vandet og grønne plæner.

I de to unikt indrettede designer suiter på Hotel Koldingfjord kan du sidde i møbelklassikere af Hans J. Wegner (1914-2007) og Finn Juhl (1912-1989). Her er stolen “Oculus” (øjet), som Wegner designede i 1960, men først kom i produktion i 2010. I Finn Juhl suiten kan du se stolen FJ51, som Juhl designede til FN-bygningen i New York i 1952, og her er også brugskunst i glas og træ. Hotellet er også kendt for sin unikke samling af dansk design fra designere som Nanna Ditzel, Arne Jacobsen og Henrik Tegner.

I vinkælderen på Hotel Koldingfjord er der mulighed for at prøvesmage vine eller nyde en mousserende velkomstdrink inden en lækker middag med sæsonens råvarer på hotellets restaurant med udsigt direkte til Kolding Fjord.

Hotelbygningerne husede oprindeligt et tuberkulosesanatorium og overlægebolig fra begyndelsen af 1900-tallet og var en vigtig indsats for folkesundheden fra 1911-1959. Senere blev de overtaget som konferencehotel for Dansk Sygeplejeråd. I dag er Koldingfjord et internationalt hotel i Koldings eksklusive område Strandhuse. Fjordvej 154, 6000 Kolding. koldingfjord.dk

Hotel Koldingfjord

Koldinghus

Kongelig for en dag? I grænseborgens Kongelige Systue kan du se, hvordan frivillige syr historiske dragter, teaterkostumer og diverse rekvisitter. Har du har lyst, kan du prøve en af dragterne, som sys både i voksen- og børnestørrelser.

Allerede fra parkeringspladsen er der et fejende flot kig til Koldinghus, som troner over Slotssøen og byens krogede gader. En iskold nat i 1808 brændte slottet ned til en sodsværtet ruin, som siden 1976 er blevet forvandlet til museum og kulturinstitution med faste samlinger om Kolding Historie, Dansk Kunst og Kunstindustri og Dansk sølv og Guld. Derudover huser kongeborgen særudstillinger som fx Fabergé juvelerkunst i 2016.

Koldinghus var i mere end 500 år toldopkrævningssted mellem Kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig. Slottet var også den første bolig for kongefamilien, både Christian den III og Christian den IV. Derfor kan du bl.a. se Dronning Caroline Mathildes toiletgarniture, en læderbetrukket trækuffert foret med grønt fløjl og indeholdende 30 forskellige dele i forgyldt sølv. Markdanersgade 11, 6000 Kolding. koldinghus.dk

I den hyggelige kælder under slottets nordfløj kan du nyde danske lokale råvarer og unikke retter som “bygotto” i Madkælderen, der er åben 11-16.30. I weekenden serveres frokostbuffet mellem 11.30 og 15.00. Tjek madkaelderen.dk

Koldinghus

Kolding by

I det travle centrum finder du det moderne Kolding. Med Designskolen Kolding, Syddansk Universitet (SDU) og University College Syd markerer byen sig som et kunst-, kultur- og uddannelsescenter. sdu.dk, designskolenkolding.dk.

Start med en Design Walk fra området omkring Slotsgade og forbi skaterbanen, graffiti-tunellen og åstederne til Koldings campusområde, hvor SDU og Designskolen ligger. Kolding har også masser af små designvirksomheder, gallerier og iværksættere inden for design, kunst og arkitektur, bl.a. House of Design. Besøg også Nicolai Kunst & Design i det gamle latinerkvarter omkring Nicolai-Komplekset, som består af fem selvstændige gamle huse, der samtidig fungerer som én kulturel helhed med biograf, kunstudstillinger, koncerter og kulturel legeplads.

At Kolding er en gammel handelsby, fornemmer du, når du besøger butikkerne. Blandt dem finder du også mange grønne butikker ved at kigge efter mærkatet “Grøn butik” på butiksdøren eller i vinduet. Tirsdag og fredag er der ekstra livligt i de gamle gågader, når der er marked på Axeltorv. Trænger du til et hvil, så er A. L. Passagen populær blandt de lokale, og her er bl.a. en engelsk pub, hvor kan du nyde en lokalbrygget øl fra Trolden Bryghus. visitkolding.dk

Christinansfeld

Kryddersøde honninghjerter og næstekærlig kristentro forenes i den religiøse fristad Christiansfeld, som ligger mod syd i det bølgende nordslesvigske landskab. Hjerteformen går igen overalt i Christiansfeld, hvor den protestantiske brødremenighed fra Sachsen, Herrnhuterne, slog sig ned i 1722 og byggede en by. I dag er Christiansfeld udnævnt til UNESCO Verdenskulturarv, bl.a. fordi Brødremenigheden stadig er aktiv.

Og historien er stadig meget levende i byens brede, lige gader med charmerende gule murstenshuse og små butikker. Den tyske byggetradition blandet med kristen ydmyghed ses i den stringente og ydmyg arkitektur, der præger bybilledet. Vestgavlene er beklædt med planker af thujatræ til værn mod den sønderjyske vinter. Kirkepladsen er omkranset af lindetræer, dækket af græs og med stier, der danner et kors. Rundt om pladsen ligger byens vigtige huse, bl.a. Salshuset, Brødremenighedens kirke fra 1776 med en hvid og enkel kirkesal, som er Danmarks største kirkerum uden bærende søjler. Kulturarvshuset Søstrehuset fra 1776 var for ugifte kvinder og pige-kostskoleelever og indrettet med sovesale, stuer, korsal og værksteder.

Byen har altid huset både dansk- og tysktalende, som mødes til den årlige vinfestival. Hent en byvandringsbrochure på Christianfeld Centret, Kongensgade 9 eller download den på visitkolding.dk. visitchristiansfeld.dk, vinfestival-christiansfeld.dk

Christiansfeld honningkager

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.