Island på 55 timer

Skrevet af TravelHunter 22. december 2013, 21:51

Det er muligt at få temmelig meget ud af et 55 timer kort besøg på Island, hvis man har den rigtige rejsearrangør. Tag en afstikker fra den danske vinter og tjek ind på Hotel Hilton Reykjavik Nordic.

Tekst: Trine Daimi Kalliomäki    Fotos: Trine Daimi Kalliomäki, Snjor Jan og Videy Fridalrojs

Jeg besøgte Island i december 2012 i 6 graders kulde. Det blev ikke til hygge ved pejsen, men en aktiv turbo weekend med store oplevelser og mange seværdigheder. Temaet for turen var ”lyden af jul på Island” og den var ikke svær at finde.

Selvfølgelig er her alfer

Vi ankom sent fredag aften og tog hul på vores 55 timer med en god nats søvn. Næste morgen var vi inviteret til morgenmad på hotellets øverste etage med udsigt over fjorden til Yoko Onos fredsmonument for John Lennon, Imagine Peace Tower. Lyssøjlen kan ses på flere kilometers afstand og vi iagttog den, mens den efterhånden veg pladsen for daggryet, der stille og roligt kom luntende ved 10-tiden. Alt imens underholdt Hotel Hilton Reykjavik Nordic’s marketingdirektør os med historier om alfer og andre Islandske væsener.

Alferne bor i sten rundt omkring i landet. Hvis stenen ligger et sted, hvor der skal føres en vej, må man spørge alferne først. Giver de ikke lov, må vejen føres uden om stenen. Det er ikke overtro, men skinbarlig virkelighed ifølge marketingchefen og flere islændinge, vi talte med. Og man tror dem, når man kører gennem det svovllugtende landskab, ser dampen stå op af jorden og mærker aktiviteten fra de varme kilder; der er noget dernede …

Opvarmede fortove

Omkring middagstid vovede vi os ud i kulden for at opdage, at det ikke var en god ide: Island var dækket af et tykt isslag. I hvert fald én af os valgte at passere gaden på alle fire (ikke undertegnede, som havde udstyret i orden), indtil vi nåede et busstopsted og blev kørt ind til byens centrum. Her sørger geotermisk varme for, at fortovene er opvarmet og dermed isfri. Det var en lettelse igen at kunne gå uden fare for at miste fodfæstet.

Originale cafekoncepter

Byggestilen i Reykjavik by kan vel nærmest beskrives som avantgarde klondike. Islændingene har en forkærlighed for det originale, og husene er enten fritliggende blikhuse i stærke kulører eller lave rækkehuse i western-amerikansk stil. Det originale viser sig også i deres cafekoncepter. The Laundromat Cafe (som findes flere steder i København) stammer naturligvis herfra. Men Cafe Babalú, som ligger på første sal af et knaldgult hus, er sjovere. Cafeen har skrå vægge og interiøret er et mix mellem kinesisk folkekøkken og mormors pulterkammer. Det er i den grad hyggeligt. Og hyggen underbygges af et godt og velsmagende køkkenkoncept.

Gaderne i Reykjavik er proppet med sjove små butikker. I Reykjavik finder man noget af det mest originale shopping på hovedgaden Laugavegur og især på Skólavörðustígur (vejen, der fører op til Hallgrimskirken) med lokalt design: tøj, smykker, strik og meget mere. Islandsk design er ofte inspireret af naturen, så vil du have noget helt særligt, er det her, du skal kigge.

På vores tur rundt i byen kom vi forbi Nordens hus, som hver dag i december åbnede en musikalsk kalenderlåge. Det kunne lige så godt være Bjørk, der kom, som i vores tilfælde svenske Mikael Lind med hans eksperimenterende, elektroniske kompositioner. I 2013 er der ingen kalender, men til gengæld fejrer huset 45 året for sin åbning i form af en bogudgivelse. Huset er et typisk eksempel på arkitektur fra Alvar Aalto, der favner naturen og inviterer den inden for. Lyset i huset er helt fantastisk.

Udsigt over Reykjavik

Øverst på en bakke med en formidabel udsigt over byen troner Hallgrímskirkja. Kirken har et 73 m højt tårn, der nærmest er formet som et f16 fly med spidsen opad. Det er muligt at komme op i tårnet og nyde udsigten over Reykjavik. Kirken er opkaldt efter digteren Hallgrímur Pétursson og tegnet af arkitekten Guðjón Samúelsson. Det tog mere end 40 år, fra 1943 til 1986, at færdiggøre kirken. Byggeriet af kirken er hovedsalig finansieret af kirken selv og private donationer. Uden for kirken møder vi Vigdis Finnbogadottir, som vinker til os fra sin bil, og det er bare typisk Island: Der er ikke langt fra høj til lav og ingen er for fin til at hilse.

Nede ved den gamle havn er et nyt handels- or forlystelsesområde ved at tage form. Her er fine forretninger, spisesteder og cafeer, hvor det ikke er ualmindeligt, at lokale sangere stiller op og underholder gæsterne.

Golden Circle

På dag to fik vi den traditionelle ”Golden Circle” rundtur til Gullfoss vandfald, Geysir og Thingvellir nationalpark. Det sidste sted er der, hvor kontinentalpladerne mødes og Verdens måske første parlament blev grundlagt. Her har præsidenten sit sommerhus, midt i det område, hvor tusindvis af turister færdes. Her fik vi også lige en smagsprøve på Pink Icelands opfindsomhed. Jeg havde bedt om at høre lyden af jul på Island. Og her ude i en kløft i 6 graders kulde blev vi overrasket med varm kakao, whisky og Hafsteinn Thorolfsson, der sang egne kompositioner og traditionelle Islandske sange. Det var skønt og imponerende.

Vores 55 timer på Island sluttede med en dukkert i Den Blå Lagune, som er et af de termiske bade, Island er så berømt for. Der lå vi så og lunede os i det varme vand, mens stjernerne delte vinterfrosthimlen med snestormen.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.